Menu

zoeken

230518 Controle kwaliteit zwemwater gedeputeerdeMet een frisse duik in de Langwarder Wielen gaf gedeputeerde Sietske Poepjes woensdagmorgen 17 mei 2023 het startsein voor zwemmen in het Friese buitenwater. Dit gebeurde na een uitleg van gedeputeerde Douwe Hoogland over hoe zwemwateradviezen tot stand komen. Ieder jaar wijst de provincie Fryslân open zwemwaterlocaties aan. Dit jaar zijn het er 53.

 In opdracht van de provincie controleren Wetterskip Fryslân en omgevingsdienst FUMO de zwemwaterlocaties in het zwemseizoen tussen 1 mei en 1 oktober. Wetterskip Fryslân meet op 34 locaties de kwaliteit van het water, voor de overige 19 zwemwateren (IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee) is Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Om de twee weken nemen de medewerkers van het waterschap op een locatie watermonsters en meten ze of er bacteriën en blauwalgen in het water voorkomen, die ziektes kunnen veroorzaken. FUMO houdt toezicht op veiligheid en hygiëne.

Om meer duidelijkheid te geven in het soort waarschuwingen en klassen voor zwemwater presenteerde gedeputeerde Douwe Hoogland vanmorgen de infographic ‘Zwemmen in Buitenwater’. Hierop staat afgebeeld wat er op de blauwe informatieborden bij de locaties kan staan, zoals een waarschuwing of een negatief zwemadvies en wat te doen bij die vermeldingen. De infographic is te vinden op de websites van de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, FUMO en social media. Via www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp kunnen zwemmers zien waar ze veilig in heel Nederland kunnen zwemmen.

Hetere zomers en extremer weer leveren meer kans op gezondheidsklachten die bij vervuild zwemwater kunnen horen. Zoals zwemmersjeuk, hoofdpijn, maag- en darmklachten. Betere meetmethoden kunnen dit gevaar eerder opsporen. Wetterskip Fryslân, FUMO en provincie Fryslân spannen zich samen in om de algemene waterkwaliteit in Fryslân te blijven verbeteren, zodat het zwemplezier in het buitenwater groot blijft.

Foto's: Provinsje Fryslân

230518 Controle kwaliteit zwemwaterHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!