Menu

zoeken

230127 ToanielSintNyk 3 1000Door Sigrid Wijnja

Het Zalencentrum in Sint Nicolaasga zit weer vol en in de kleedkamers staan de spelers klaar om het podium te betreden. Toanielselskip Sint Nyk is weer los! Dit jaar met het stuk ‘Wát in teater’, origineel het Engelstalige stuk ‘Noises Off’ geschreven door Michael Frayn en in het Fries overgezet door Tryntsje van der Zee. Nu geregisseerd door Roel van Nijen.

Het publiek wordt ontvangen door Lyfke, gespeeld door Hielkje de Wolff: telefoons op stil, twee pauzes, veel plezier gewenst en dan gaat het doek open. We wanen ons in de brede woonkamer van een oude boerderij, wanneer de schoonmaakster binnenkomt. Al snel merkt het publiek op dat er ‘gespeeld’ wordt. De personages zijn aan het repeteren voor de première die de volgende dag zal plaatsvinden, al zit het stuk er nog niet helemaal in. Er wordt geoefend, aangepast en besproken. Na alle hectiek zijn ze er eindelijk doorheen en kunnen ze op de planken!

De repetities voor ‘Wát in teater’ hebben bloed, zweet en tranen gekost, zo vertelden de spelers na afloop van de generale repetitie. Britt Jonkman, die de rol van ‘Corry’ speelt, heeft dit jaar als debutant direct een pittige rol te pakken. Maar wat deed ze het super! Met haar prachtige gezichtsuitdrukkingen heeft Britt deze rol mooi neergezet.

Het harde werk heeft zich uiteindelijk geuit in een prachtig stuk! De personages zijn duidelijk neergezet en de wisselingen tussen de verschillende rollen zijn snel, scherp en houden het publiek op het puntje van hun stoel. De spanningen tussen de personages zijn voelbaar in de zaal. De timing in het stuk komt heel precies en wordt door de spelers perfect uitgevoerd! Er wordt slim gespeeld met het decor en het is soms een heus rekwisietenspel. Want ja, volgens regisseur Jos, gespeeld door Wim Hilverda, is ‘doos mee op, krant mee af’ pas echt theater!

Het decor is breed en geeft veel mogelijkheden die het toanielselskip bijzonder goed benut heeft. Een pluim voor het decorteam! Het is telkens een verrassing waar het verhaal je nu weer mee naar toe neemt en wat er staat te gebeuren. Het stuk is hilarisch door de slimme grappen, geniale herhalingen en er wordt gespeeld met de verwachtingen van het publiek. Het stuk bouwt op tot een grote chaos die de spelers goed in de macht hebben. Pas wel op dat je je ogen openhoudt! De spelers vliegen namelijk samen met hun attributen van de ene naar de ander kant van het podium. Als je knippert, heb je het soms alweer gemist!

De verschillende speelstijlen die naar voren komen, maken het stuk boeiend en erg komisch om naar te kijken! Het stuk blijft verrassen, keer op keer. Toanielselskip Sint Nyk heeft weer een blijspel neergezet waar je in het Zalencentrum Sint Nyk, omringd door gelach en gezelligheid, een avond enorm kunt gaan genieten.

- Toanielselskip Sint Nyk speelt nog op 10 en 11 februari ‘Wát in teater’ in het Zalencentrum in Sint Nicolaasga. Koop snel uw kaarten! Kaarten zijn verkrijgbaar bij drogisterij De Magneet of online via de website: www.toanielstnyk.nl
- Kaarten zijn 12,50 per stuk. Zaal open 19:00. Begin: 19:30 uur

230127 ToanielSintNyk 1 1000

 

 

230127 ToanielSintNyk 2 1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!