Menu

zoeken

HR Fries Museum Bruikleen Huis Van Eysinga 2Het familieportret van de familie Van Eysinga is weer thuis. Nazaat Tjalling van Eysinga uit Sint Nicolaasga mag het portret dinsdag in het Huis Van Eysinga van Hendrick de Keyser onthullen.

Het portret is een negentiende-eeuwse replica van het origineel uit 1786. Op het schilderij zijn drie generaties van de adellijke familie Van Eysinga geportretteerd. Frans Julius Johan van Eysinga samen met zijn vrouw Clara Tjallinga Aebinga van Humalda in het midden met rondom hun vier kinderen Catharina Johanna, Schelto Hessel Roorda, Cecilia Catharina en Binnert Philip. De beide schoonvaders completeren de familie. Het is geschilderd door Willem Augustinus van Sloterdijck naar een schilderij van Friedrich Ludwig Hauck uit vermoedelijk 1786.

Het schilderij wordt door het Fries Museum in bruikleen gegeven aan Huis Van Eysinga van Hendrick de Keyser. Het schilderij komt te hangen in de grote zijkamer, de toenmalige eetkamer, wat in 1786 ook het decor was van de schildering.

De opening is voor publiek toegankelijk. De grote zijkamer in Huis van Eysinga in Leeuwarden is vanaf 15.30 uur geopend.

(Foto: Ruben van Vliet/Fries Museum)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!