Menu

zoeken

2020 Sint Nyk van boven 1SINT NICOLAASGA – Inwoners van Sint Nicolaasga kunnen meepraten over de inrichting van het openbaar groen in hun dorp. Dat kan tijdens een bijeenkomst op dinsdag 5 oktober, waar belangstellenden hun mening over de nieuwe groenvisie voor Sint Nicolaasga kunnen geven.

De eerste groenvisie is direct na de start van de nieuwe gemeente De Fryske Marren in 2014 gemaakt. Sinds die tijd is op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, hittestress en CO2-reductie er veel veranderd. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat insectenpopulaties met 75 procent zijn gereduceerd en er ook soorten verdwijnen. Voor de gemeente reden om nieuwe stappen te zetten.

In de groenvisie voor de jaren 2022 tot en met 2026 worden verschillende thema’s behandeld. Het gaat bijvoorbeeld over het zelfbeheer van groenstroken, de beeldkwaliteit, biodiversiteit en het versterken van een gezond groenareaal. De gemeente wil met inwoners en maatschappelijke organisaties samenwerken. Insteek is bijvoorbeeld het gebruik van groen, maar ook het klimaatbestendig en duurzaam maken ervan.

Tijdens de bijeenkomst in Sint Nicolaasga worden vijf thema’s behandeld. Per thema komt er een tafel en de groepen worden verdeeld over deze tafels. Het aantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronaregels. Ook in Oudemirdum wordt een bijeenkomst gehouden. Twee bijeenkomsten op 14 en 19 oktober worden online gehouden. Belangstellenden kunnen dan op stellingen reageren.

De suggesties van de deelnemers worden in november uitgewerkt. De Groenvisie 2022-2026 wordt vervolgens in december vastgesteld.

Dinsdag 5 oktober 2021, 19.30, Zalencentrum, Sint Nicolaasga,

(Foto: archief De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!