Menu

zoeken

05082021 lytse brekken 4SINT NICOLAASGA – De zelfpluktuin bij camping De Lytse Brekken in Sint Nicolaasga is weer geopend. De blauwe bessen hangen aan de 1500 struiken te wachten op de pluk. Van sommige struiken kan wel vier kilogram worden geoogst.

Campinggasten, toeristen uit andere dorpen en Sint Nyksters weten de weg naar de pluktuin steeds beter te vinden. De struiken staan verscholen onder een huis van netten tegen de spreeuwen. Toch komt een enkele vogel binnen via de ingang. Die kan zich tegoed doen aan het vruchtenparadijs.

Linda Wind heeft het er druk mee. Zij runt de camping en de pluktuin samen met haar man, zwager en schoonzus. Wat begon met een paar struiken ‘om te proberen’, is uitgemond in een halve hectare. In 2008 is de eerste oogst van de struiken gehaald. De bessen werden verkocht op de veiling en lagen bij de supermarkten in de winkel. De lokale jeugd plukte de bessen om een zakcentje te verdienen. ,,Het was heel veel werk”, vertelt Linda Wind, ,,Vooral in het sorteren zat veel tijd. Dan stonden we met zijn vieren tot half twee ’s nachts bessen in bakjes te doen.” Sinds 2015 is de hele tuin zelfpluk. ‘Veel leuker’ vindt ze. ,,Mensen zien het als een uitje. Ze gaan met een emmertje zelf tussen de struiken door. We hebben veel vaste gasten die hier elk jaar terug komen. Eén echtpaar bijvoorbeeld verzamelt in de zomer veertig kilogram. Daar eten ze het hele jaar van, omdat ze de bessen invriezen.”05082021 lytse brekken 2

Esther Hogeterp (21) en Corien Leenstra (21) uit Sint Nicolaasga lopen met goedgevulde emmertjes van het terrein. Corien schat dat ze 1800 gram per persoon hebben geplukt. Zij hadden op de Lytse Brekken hun eerste bijbaantje. De twee verdienden op hun dertiende en veertiende een zakcentje met het plukken en sorteren. ,,We gingen er op de fiets naartoe. Het was altijd heel gezellig”, zegt Esther. De Sint Nyksters zijn het plukken niet verleerd. ,,Je hebt het zo weer te pakken”, zegt Corien, ,,Je weet dat je de rode bessen moet laten hangen.” Leenstra was destijds de ‘pro-plukker’. De Sint Nykster haalde de meeste opbrengst van iedereen. ,,Ik maakte er een sport van. Dat motiveerde goed.” Esther Hogeterp: ,,Het was leuk en makkelijk werk. Ook het sorteren vond ik leuk om te doen. Het is ook wel rustgevend om te doen. Spa De Lytse Brekken!”

De pluktuin is van woensdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur geopend. Aanmelden is niet nodig. Op het terrein zijn de coronaregels prima na te leven. Er is ruimte genoeg om 1,5 meter afstand te houden. Ook hier geldt: blijf thuis als u zich niet fit voelt.

(Foto's De Zakenman)

 

05082021 lytse brekken 6

05082021 lytse brekken 5

 

 

05082021 lytse brekken 3

 

 

05082021 lytse brekken 1



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!