Menu

zoeken

zuivelfabriek 1965Verslaggever van het Friesch Dagblad Geert Veldstra volgt met de fiets en te voet de oude tramlijn tussen Lemmer en Groningen. Hij vraagt zich af wat nog van het oude spoor te zien is en is hier ruimte voor de Lelylijn?

In de krant van 13 juli beschrijft Veldstra de kaarsrechte lijn van 7,7 kilometer die dwars door de groene weilanden tussen Lemmer en Sint Nicolaasga loopt. Dit pad is tot aan de Follegea Sleat te volgen.

‘Ook daar lag vroeger een trambrug. Precies boven het spoor is - aan de overkant van het water - een huis gebouwd. Het pad mond uit in natuurgebied De Grutte Brekken van Staatsbosbeheer. Er ligt een wandelpad tussen het oude tramtraject en het dorp. Dit is niet altijd begaanbaar, aangezien er ook weleens schapen worden geweid op het pad. Aan de andere kant van het water pak ik het spoor weer op bij de N354, waar het tracé doorloopt naar het Westend bij Sint Nicolaasga. Daar stopt het bij de jachthaven. Via de Lemmerweg, de Kade en de Stationsstraat kom ik weer bij de oude route. Het oude stationsgebouw staat er nog altijd en is al bijna zestig jaar in gebruik als jeugdsociëteit De Wissel. Vanaf hier is het oude tracé weer als fietspad te volgen, 3,5 kilometer tot in Scharsterbrug.’

Lees het hele verhaal in het Friesch Dagblad



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!