Menu

zoeken

PB 21 22 Fryslân eerste provincie waar rondvaartsector afvalwater afvoert 1Rondvaartboten kunnen hun afvalwater bij een inzamelpunt in Langweer lozen. Het is een van de tien punten in Friesland waar men met eigen pompen het afvalwater snel in het riool kan pompen. De nieuwe inzamelpunten zijn ook geschikt voor de bruine vloot.

De afvoer van afvalwater is een verantwoordelijkheid van de rondvaart, bruine vloot en recreatievaart. Sinds 2009 geldt er een landelijk lozingsverbod van afvalwater voor de recreatievaart. Waterschappen, provincie, gemeenten en particuliere jachthavens hebben al een netwerk van inzamelpunten aangelegd voor de recreatievaart. Het lozingsverbod zal op termijn ook gelden voor de rondvaart en bruine vloot. Nu dat nog niet het geval is lozen zij het afvalwater nog in het oppervlaktewater.

De inzamelpunten zijn een initiatief van de Friese Rondvaart Ondernemingen (FRO), gemeente De Fryske Marren en Wetterskip Fryslân. Dagelijks bestuurder Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân: ,,Een gastvrij Fryslân met schoon water staat hoog in het vaandel bij de Friese rondvaartsector. Daarom heeft de FRO gevraagd naar de aanleg van inzamelpunten voor afvalwater. Een prachtig initiatief waar de betrokken Friese gemeenten en het waterschap graag aan meewerkten. We hopen dat dit initiatief alle booteigenaren stimuleert om afvalwater af te voeren. Zo zorgen we samen voor schoon en gezond water in Fryslân.”

Voor de rondvaartboten zijn inzamelpunten beschikbaar in Leeuwarden (2), Franeker (1), Earnewâld (1), Sloten (1), Terherne (1), Langweer (1), Workum (1) en Woudsend (1). De locaties van de inzamelpunten zijn te vinden op de websites van de betrokken gemeenten. Voor de recreatievaart staat alle informatie in de watersportapp van de Provincie Fryslân.

(Foto: Wetterskip Fryslân)

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!