Menu

zoeken

AmazonasvijverDe naam Amazonasvijver lijkt langzaam aan te worden vergeten. Terwijl steeds meer wandelaars het gebied in de Vegilinbossen van Sint Nicolaasga weten te waarderen, verwatert de naamgeving.

De bossen liggen op een zandrug en dateren van het jaar rond 1700. De toenmalige burgemeester Johan Vegilin van Claerbergen zorgde voor de aanleg ervan. Het vele zand werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw gebruikt voor de aanleg van  de snelweg door het Tjeukemeer en  de Tsjûkemarwei van Spannenburg - Sint Nicolaasga naar de A6. Hierdoor ontstond een grote diepe waterpartij in het bos.

Een echte naam kreeg het water lange tijd niet. Het werd in de volksmond de “Grutte fiver” genoemd. Dat veranderde in 1983 toen vanuit het dorp een grote “Festa Amazonas” actie werd opgezet voor de uit Sint Nicolaasga afkomstige pater Joop de Lange. De pater was missionaris in het Amazonasgebied. Hij werd financieel ondersteund door een groot jongerenkoor uit het dorp dat in heel Nederland diensten verzorgde. De “Grutte fiver” is officieel tot Amazonasvijver omgedoopt.

In de diverse berichten zien we tal van namen voorbij komen. De Jouster Courant maakte het de afgelopen week wel erg bont door ‘Het meer van Sint Nicolaasga’ te noemen. Helaas is het bord met de naam al enige tijd verdwenen. Waar het is gebleven is mij onbekend, maar ook dit bord hoort bij de herkenbaarheid.  Het is zeker de moeite waard om dit stukje geschiedenis te behouden en dan ook door iedereen het de Amazonasvijver te blijven noemen.

Amazonasvijver1

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!