Menu

zoeken

Sleurink1Een paar weken geleden kreeg De Zakenman een aantal foto’s van begin jaren ‘50 met een aantal vragen. Mogelijk zijn er lezers die ons aan de antwoorden kunnen helpen.

‘Mijn ouders Paul en Christina Sleurink kwamen in december 1950 als repatrianten uit Nederlands Indië in pension Oud Batavia aan. Ik ben in juli 1951 in het ziekenhuis in Sneek geboren en heb nog een paar maanden met hun in het pension gewoond. Op 15 oktober 1951 zijn we verhuisd naar Jhr F.J.J. Eijsingastraat 2. Dat stond toen bekend als Sint Nicolaasga nr 519. Hier hebben we tot 24-04-1954 gewoond en zijn toen naar Wezep (gemeente Oldebroek) verhuisd waar mijn vader in het leger zat.’

(Foto: 1952 voor de woning op de Jhr van Eysingastraat met links voor oma Trockenbrodt en achterste rij met grijs haar de blinde opa Trockenbrodt)

Marcel Sleurink staat met verschillende mensen op de foto. Hij wil graag weten wie deze mensen zijn. ‘Misschien weet iemand meer af van de mensen die met mijn ouders in het pension zaten. Ik ken alleen de familie Rudolph bij naam. De anderen ken ik niet.’

Bij een eerste verkenning blijkt pension Oud Batavia het huidige Hjir is ’t te zijn, toen in handen van Auke en Akke Koopmans. De familie Koopmans heeft in het pension een aantal Nederlandse Indiërs opgevangen na aankomst. Naar een aantal maanden zijn de repatrianten naar de Jhr van Eysingastraat verhuisd, waar ze met behulp van toenmalige gemeente Doniawerstal zijn gehuisvest.

Opa en oma Trockenbrodt hebben daar nog jaren gewoond. Vele kinderen in de buurt kwamen daar wel eens langs. Opa Trockenbrodt was blind en zat altijd in de woonkamer. Hij herkende de kinderen aan hun stem. Oma Trockenbrodt was klein van stuk en uiterst vriendelijk. Ze hebben nog vele jaren in Sint Nicolaasga gewoond. Het is niet bekend of ze daar tot hun dood hebben gewoond.

Welke Sint Nykster herinnert zich dit nog en kan ons en de familie meer vertellen. Reacties kunnen naar Harry en Alie 0513 – 432491 of mail .

Het huidige Hjir is ’t heette tot de jaren ’50 Oud-Batavia. De naam is door een bijzondere gebeurtenis veranderd. In juli 1955 zorgde een wervelstorm voor een grote ravage in Huis ter Heide. Alle grote bomen werden door het natuurgeweld ontworteld. Langweer, Sint Nicolaasga en Joure waren op slag hun verbindingswegen kwijt. Het leger moest eraan te pas komen om de dikke stammen van de straten te slepen. De gebeurtenis trok honderden ramptoeristen. Het waren zoveel mensen, dat de toenmalige eigenaren van Oud-Batavia blijven zeggen: hjir is ’t. De uitspraak is altijd blijven hangen.

Kinderen uit de buurt op de Jonkheer van Eysingastraat

Sleurink3

Kinderen uit de buurt met de kleine Marcel

Sleurink4

De vrouwen van de repatrianten met tweede van rechts Tjitske Koopmans’ vrouw van Ale Leenstra

Sleurink5

Paul Sleurink met kleine Geert Koopmans

Sleurink6

Sleurink met zoontje achter de woningen op de Jonkheer van Eysingastraat

Sleurink7

Familie Sleurink kwamen in 1970 op bezoek bij Akke Koopmans

Sleurink8

Groep voor Oud Batavia met Auke en Akke Koopmans. Uiterst rechts meneer en mevrouw Sleurink

Sleurink2



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!