Menu

zoeken

tjerkgaast 2016Arie Visser, beter bekend als Jan Doedel, uit Tjerkgaast is op 77-jarige leeftijd overleden. Het Friesch Dagblad heeft een in memoriam over de bekende poppenspeler gemaakt.

,,Een enthousiaste, creatieve en vindingrijke man”, omschrijft collega-poppenspeelster Gitta Lichthart uit Lippenhuizen Jan Doedel in de krant. Met haar poppentheater Anansi was ze net als Visser lid van Poppenspelers Overleg Friesland (POF). ,,Jan had eigenzinnige ideeën en een autonome aanpak. Het was nooit saai met hem.”

Jan Arie Visser (1943, Beverwijk) werkte aanvankelijk als welzijnswerker in Koog aan de Zaan. Via zijn echtgenote Trudy, die kleuterleidster was, kwam Visser in aanraking met het poppenspelen. Toen zij gevraagd werd een poppenspel te spelen op een sinterklaasfeest, maakte Visser de poppen.

Toen Trudy een baan als onderwijzeres in Sneek kreeg, verhuisde het stel naar Fryslân, waar Visser zich verder op deze vorm van poppentheater stortte. Hij maakte een eigen poppenkast en had daarmee zijn eigen rondreizende theater. In Tjerkgaast vonden ze aan de Gaast-dijk uiteindelijk een kleine boerderij waar hij zijn poppenspel aan huis kon beginnen.

Lees het hele artikel in het Friesch Dagblad van 2 oktober 2020. 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!