Menu

zoeken

190322 VerkiezingsbordenAukje de Jong uit Idskenhuizen heeft na haar lijsttrekker Bé de Winter voor het CDA bij de waterschapsverkiezingen in Friesland de meeste stemmen binnengehaald. Vanwege de hoge kiesdrempel bij voorkeursstemmen maakt ze echter geen aanspraak op een zetel.

De Jong kreeg als eerste vrouw op de lijst voor het CDA 3631 stemmen. Dat is meer dan nummer twee Piet Kuipers (2794) en nummer drie Theunis Holtrop (2489). De hoge opkomst bij de waterschapsverkiezingen speelt de melkveehoudster niet in de kaart. ,,Door dat de opkomst hoog was, zijn er 16119 stemmen nodig voor een zetel. Voor de voorkeurstemmen moet je 25 procent hebben en dat is 4030. En dat hen ik niet gehaald”, legt De Jong zelf uit.

Ze kan de uitslag goed relativeren. ,,Eigenlijk gebeurd het nooit dat iemand in het waterschap komt door voorkeurstemmen. Dan had ik toch een mooi aantal stemmen, vind ik zelf.”

In het gebied van DeSintNykster.nl behaalde De Jong 279 stemmen. Alleen haar eigen lijsttrekker Bé de Winter (582) en FNP-aanvoerder Bram Bonnema (362) haalden meer stemmen binnen. VVD’er Jelle Wietsma uit Ouwsterhaule kwam bij de zeven stembureaus in het gebied op zeventig stemmen uit.

Lees ook: De Jong hoopt op plek in Wetterskip

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!