Menu

zoeken

18082850 pont Langweer met Belgen,,Voor het eerst stappen wij op een pont", vertelt Bob Proost uit het Belgische Brasschaat. Samen met zijn vrouw Bernadette maakt hij een fietstocht vanaf het vakantie-adres naar Sneek. Hij maakt foto's met zijn mobiel om het gedenkwaardige moment vast te leggen. Zijn vrouw rekent het kaartje voor de overtocht over de Langwarder Feart af met pontbaas René Janssen. ,,Er zijn opvallend veel Belgen, Limburgers en Brabanders op de fiets dit jaar", vertelt hij, terwijl hij omhoog klimt naar de stuurhut en de pont in beweging brengt.

Janssen stelt dat vanaf de eerste zonnestraal in het voorjaar het al extreem druk is met overtochten. Hoe vaak de pont al heen en weer heeft gevaren, durft Janssen uit het blote hoofd niet te zeggen. ,,Dat is niet te tellen. We varen immers ook voor één fietser." Wel weet hij dat er met name qua fietsers drukker is dan anders. 

De drukte komt mede door de promotie van Friesland als vakantieland. De notering als 'Top drie'-bestemming van het vooraanstaande Lonely Planet, de positieve aandacht voor de provincie in het magazine van National Geograpic, de festiviteiten rond Kulturele Haadstêd 2018 en de campagnes van onder andere Beleef Friesland liggen hier aan ten grondslag. ,,In een gesprekje met de mensen hoor ik dat veel een last minute Friesland hebben geboekt. We hebben natuurljik ook een fantastische zomer achter de rug, daar profiteren we volop van. Je merkt dat het overal op het water druk is." 

Vanwege het droge weer besluiten ook veel mensen de fiets te pakken. Net als Bob en Bernadette Proost. Ze groeten René Janssen nog, als hij de pont aan wal heeft gebracht en de klep laat zakken. De komende tijd zal het woonwerkverkeer toenemen en zullen wellicht wat minder vakantiegangers de oversteek maken. ,,Of de schooljeugd op de fiets nog extra drukte geeft? Nee, dat gaat gewoon in het woonwerkverkeer mee. Al helpt het natuurlijk wel als het weer mooi blijft. Laten we hopen op een mooie nazomer om dit topseizoen af te sluiten." 

De volgende fietser staat inmiddels al klaar om de oversteek van de Langwarder Feart in de andere richting te maken. ,,Geen moment rust", lacht René Janssen tevreden. Hij is blij met de tropendagen, die dit jaar zowel letterlijk als figuurlijk voor het werken op de pont gelden. ,,Laten we het voorlopig de drukte maar vasthouden." 

(Foto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!