Menu

zoeken

180423 Albertine SchelfhoutWie stuurde in de oorlogswinter van 1944/1945 vanuit Sint Nicolaasga voedselpakketten naar het gezin van Albertine Schelfhout-Van der Meulen in Amsterdam? Het is de vraag die kleinzoon Andreas Schelfhout uit Oudwoude beantwoord hoopt te krijgen. Zijn grootmoeder was voor de Tweede Wereldoorlog een bekende radiopresentatrice.

Zelf is Andreas Schelfhout bezig met een boek en expositie over het leven en werk van zijn grootvader, kunstschilder Lodewijk Schelfhout (1881-1943). In de voorbereidingen kwam er uit het familie-archief een schoolagenda van dochter Corrie naar boven. ,,Mijn grootmoeder Albertine Schelfhout-Van der Meulen hield daarin een oorlogsdagboek bij", vertelt Andreas Schelfhout, ,,Zij was voor de oorlog een bekende Nederlandse door haar zaterdagmiddagpraatjes als 'radiomoeder' op KRO-radio 'voor den rijperen jeugd'". Schelfhout vertelt dat zij bovendien lezingen door het hele land gaf. ,,Al die praatjes en lezingen zijn gebundeld in boekjes, waarvan 'Meisje, luister eens' wel de bekendste is. Daarvan werden meer dan driehonderdduizend exemplaren verkocht." 

In het bijzondere oorlogsdagboek beschrijft Albertine Schelfhout-Van der Meulen de ellendige voedselsituatie van Nederland en vooral Amsterdam in 1944/1945 tijdens de hongerwinter of oorlogswinter. ,,Daarin schrijft ze ook dat zij regelmatig een voedselpakket uit Sint Nicolaasga krijgt toegezonden, waarmee zij haar gezin van de hongerdood kon redden." In het oorlogsdagboek wordt niet beschreven wie de afzender is. ,,En dat is nu wat ik graag zou willen weten. Kreeg zij die van een bewonderaar? Van familie?", vraagt Andreas Schelfhout zich af.

Wie kan er meer vertellen over de voedselpakketten uit Sint Nicolaasga? Stuur een mail naar  

(Op de foto Albertine Schelfhout-Van der Meulen)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!