Menu

zoeken

survival nov 2017 143

 

Onder prachtig survivalweer is in de nacht van vrijdag op zaterdag de elfde Sint Nykster brandweer survival gelopen ruim 300 deelnemers namen deel een de elfde succesvolle evenement. Dit alles mogelijk gemaakt, na maanden van voorbereidingen, door de Sint Nykster Brandweer de vele vrijwilligers die vaak 24 uur in touw zijn om dit alles mogelijk te maken.

Na een week van regen, die het parcours extra zwaar maakten, was het vrijdag droog en kwam overdag het zonnetje tevoorschijn  wat de opbouw stukken aangenamer maakte. Ook in de nacht bleef het droog al zakte de temperatuur in de nacht richting vriespunt.

Even over vier melden zich vrijdagmiddag e eerste ploegen zich in het Zalencentrum. De meeste deelnemers namen zenuwachtig nog een bakje koffie thee  en wachten gespannen op het sein  om de papieren in ontvangst te nemen.  Kon in de vorige edities nog ruim de tijd worden genomen voor  het uitrekenen van de koers nu was er een tijdslimiet omdat per zes groepen de bus moest worden gehaald. Belangrijk was het om de juiste koers uit te zetten want de bushalte was voor deze keer   bij  Wilhelminaoord op it Sein neergezet.

De meeste ploegen lukt dit redelijk om de goede koers uit te zetten en konden dan ook op schema met de Gaasterland expres mee. Een vader – survival nov 2017 139dochter relatie werd aardig op de proef gesteld doordat er een onjuiste koers was uitgezet en de ploeg richting jachthaven liep.  Onder een lantaarnpaal werd halverwege op  het Westend nogmaals de koers en nu de juiste uitgezet om bijna een uur later op de bus te stappen. Ook een groep liep volledig verkeerd en kon nog juist op tijd de reserve bus halen en gelukkig toch de tocht voorzetten.

De Gaasterland Expres brachten de ploegen naar Ouwsterhaule waar het echte werk begon. De route ging richting vuilstort waar de eerste controlepost was. Uit eindelijk moesten de ploegen bij de jachthaven van Ouwster-Nijega op de boot welke hun over de Scharsterijn bracht naar de ingang van de Ald feart.  Bij de voortzetting van de survival kreeg  iedereen een blikje drinken aangeboden. De brandweer geeft nooit iets zomaar weg dus het was even opletten geblazen. De route ging vervolgens  door de landerijen via de Heide – Wilhelminaoord bos weer naar Sint Nyk waar op it Sein een drietal hindernissen waren gebouwd.  Bij het melden moesten de lege of volle blikjes drinken worden ingeleverd. De meeste ploegen leverden deze keurig ze in maar ook een aantal hadden de blikje “verloren” wat hun nodige straftijd opleverde.

survival nov 2017 thewes 64Via een  oversteek in een binnenband moest de overkant worden gehaald. Vooral het instappen vergde teamwerk om niet te water te vallen . Daarna  moest men in een bootje en met de meegebracht peddels  proberen om met een aan de boot geknoopt touw  een gewicht zo hoog mogelijk te krijgen. Er waren bootjes bij die een hekgolf veroorzaakte als een zeeschip zoveel kracht en verbetenheid werd in deze opdracht gelegd . Om weer aan de overkant te komen was er een stellage en hangend en slingerend  aan ringen gleed men een aantal meters boven het water. Voor vele deelnemers een aantal angstige seconden en op een enkeling na werd dit droog gehaald. Via een route door  het dorp kwam men bij het oude Groene kruis gebouw waar voor de snert werd genuttigd nog geblinddoekt een kleine hindernis moest nemen. Bij deze hindernissen veel publiek en de ploegen werden dan ook luid aangemoedigd.

Halverwege de avond  kreeg de organisatie via de portofoon bericht dat er een tweetal ploegen zoek waren en ergens op de Heide het parcours volledig kwijt was. Gelukkig werden ze snel gevonden en op de juiste route gezet voor hun vervolg.

survival nov 2017 224Bij de manege was een slingeroefening waarbij gezeten in een afvalcontainer  ballen in een container worden gegooid.  Van hieruit gingen de deelnemers door de Vegilinbossen naar de Amazone vijver waarbij het strandje de volgende hindernis moest worden genomen. In het pikke donker werd de route door het bos voortgezet en via de Landerijen in Legemeer kwam met op de camping terecht. In de jachthaven was een kabel gespannen waarbij over moest lopen naar de andere kant. Moeilijkheid hierbij was dat met zich vast moest houden aan een touw dat door teamgenoten strak moest worden gehouden.   Vervolgens weer het bos  naar kleine vijver weer naar de Amazone vijver konden de deelnemers eindelijk na ruim 20 kilometer in de benen het eindpunt, het Zalencentrum opzoeken.

De eerste groepen kwamen even over één opvallen fris binnen wat richting ochtend langzaam anders werd. En de teams op de stoelen ploften.

Aan de organisatie om deze week al de resultaten op papier te zetten en uiteindelijk in een  totaaltijd om te rekenen. Zaterdagavond  wordt de uitslag bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Zalencentrum wat dan tevens het einde betekend van de prachtige elfde editie van de Sint Nykster Brandweer survival 2017.

Hieronder een fotoimpressie van het survival spektakel 2017



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!