Menu

zoeken

17090651 Haulsterweg schade aan beukHet is nog de vraag of de rode beuk aan de Haulsterweg tussen Haskerhorne en Ouwsterhaule de aanrijding met een mobiele kraan overleeft. De bast raakte op 28 augustus aan de onderzijde flink beschadigd. Samen met een beuk aan de andere kant van de weg vormt de boom een nauwe doorgang, waar automobilist extra voorzichtig rijden.
 
De schade aan de stam, die een omtrek van 253 centimeter heeft, bedraagt enkele duizenden euro's. De rode beuk uit 1906 hoeft niet direct te worden gekapt, maar ,,het is nog onzeker of de boom het op de langere termijn zal halen'', aldus een woordvoerder van de gemeente. Op dit moment vormt de boom niet een zodanig gevaar dat rooien nodig is.
 
De schade wordt verhaald op de eigenaar van de mobiele kraan, die in opdracht van Gebr. Van de Lee aan het knooppunt werkt. Vanwege de laagstaande zon had de chauffeur onvoldoende zicht op de smalle doorgang van de twee beuken. Als gevolg van de klap raakten zowel de kraan als ook het asfalt beschadigd
 
Beide beuken zijn wel vaker slachtoffer van aanrijdingen geweest, maar de laatste jaren is dat niet het geval geweest, vertelt Franke Willem Hoekstra, technisch medewerker ruimtelijk beheer van gemeente De Fryske Marren. ,,De schade is echter nog niet eerder zo groot geweest als nu.''
 
Op de foto’s staan Franke Willem Hoekstra (l) van gemeente De Fryske Marren en boomtaxateur Maurits Zeinstra (2e van links) uit Friens. (Foto's: Noordoost.nl)
 
 
17090652 Haulsterweg schade aan beuk


Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!