Menu

zoeken

12071662 voordeurVVD-raadslid Olaf Storms vraagt zich af of het afketsen van de tijdelijke woonunits voor statushouders gevolgen heeft voor de druk op de sociale huurmarkt. Hij stelde daar woensdagavond tijdens de commissievergadering van De Fryske Marren vragen over.

De VVD maakte zich in de discussie over het huisvesten van de statushouders ook sterk voor het beschikbaar stellen van de semipermanente huizen voor woningenzoekenden op de huurdersmarkt. Dit zou niet alleen integratie van de vluchtelingen met een verblijfsvergunning verbeteren, het zou bovendien de druk op de sociale huurmarkt verminderen. ,,Voor de omwonenden is het vast en zeker goed nieuws dat er wordt afgezien van de tijdelijke woningen, maar zorgt dit besluit niet voor een grotere wachtlijst?", was de vraag van Storms richting het college van burgemeester en wethouders.

Wethouder Durk Durksz ziet dat anders. Hij wijst op de afspraken die de gemeente met de woningcorporaties heeft om één op de vijf huurwoningen voor statushouders beschikbaar te stellen. Daarmee kan het resterende aantal, een kleine vijftig vluchtelingen, een plek krijgen. De gemeente had berekend dat er 23 woningen nodig waren om 30 statushouders te huisvesten. Dat aantal heeft echter een plek gevonden in drie grote panden in Joure, Scharsterbrug en Balk. De 23 woningen zijn voor dat doel dus niet meer nodig. ,,Fan in fjirder oprinnende wachtlist sil gjin sprake wêze." Durksz plaatste nog wel een kanttekening. ,,Jo witte fansels net hoe de brân yn 'e wrâld sich fjirder ûntwikkeljen giet."

Lees ook: Definitief streep door asielhuizen

(Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!