Menu

zoeken

15082553 Vleermuizen hopoverDe nieuwe snelweg tussen Joure en Lemmer krijgt ter hoogte van de Haulstersingel een special hop-over voor vleermuizen. Aannemer Gebroeders Van der Lee gaat het speciale kunstwerk realiseren.


Samen met een ecoloog van ingenieursbureau Sweco, het voormalige Grontmij, wordt het ontwerp op dit moment tot in de puntjes uitgewerkt. Bij meer grote infrastructurele projecten worden voorzieningen getroffen voor de vleermuizen. De 'wegwijzers' staan vaak in het verlengde van een boomwal op een plek waar de weg te breed is voor de diertjes om veilig over te vliegen. De hoge hop-overs worden door de vleermuizen als obstakel gezien, waardoor zij hoogte houden. Bij de vernieuwde N381 tussen Drachten en Appelscha zijn bijvoorbeeld ook stalen kunstwerken geplaatst. 

In de oude situatie waren de hop-overs volgens woordvoerder Marita van Opstal van Knooppunt Joure nog niet nodig. ,,Op deze plek lag inderdaad al een snelweg, die de vleermuizen moesten passeren. Deze oversteek wordt in de nieuwe situatie groter doordat de weg vanuit Sneek hier naast de huidige weg komt te liggen. Om het negatieve effect van deze verbreding weg te nemen moet een geleidende voorziening voor vleermuizen, een hop-over, worden gerealiseerd." Zeer binnenkort moet het definitieve ontwerp klaar zijn.

Op de foto een vleermuizen hop-over in Oosterwolde (Archieffoto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!