Menu

zoeken

160901 Optocht plasticDe Sint Nykster wagenbouwers houden niet vast aan de vastgeroeste tradities. Pur als bouwmateriaal maakt de laatste jaren steeds meer plaats voor hout. Dit jaar toont de allegorische optocht nog andere creatieve alternatieven.

Buurtvereniging Op en om 'e Rijlst heeft gekozen voor het recyclen van plastic zakken, flessen en verpakkingen. ,,Met plastic kun je duizend-en-één dingen maken", legt Henk de Hoop uit. ,,Voor de meesten is het wel een nieuw materiaal. De constructie is natuurlijk wel van staal en hout maar de rest is plastic.” De buurt heeft een enorm aantal flessen verzameld en ook voetbalclubs Renado en VVI vulden de grote tonnen. Dagbestedingslocatie Inducent van Maeykehiem heeft de flessen voor de buurtvereniging schoongemaakt. Vijftien tot twintig vrijwilligers gingen er in en bij de loods van Bouwbedrijf Yntema mee aan de slag. 

Niet alleen met bouwmaterialen wordt er van de bekende paden afgeweken. Zo is zelfs de trekker als aandrijving van de wagen niet meer vanzelfsprekend. Zo wordt er bij de praalwagen van buurtvereniging De Heide gekozen voor pure menskracht. Zes afgetrainde krachtpatsers trekken en duwen de wagen 'Sirkus fan Horror' door de straten van Sint Nicolaasga. Ogenschijnlijk leek het er op dat basisschool De Paedwizer hun leerlingen liet zwoegen om hun grote wagen 'De Striid' voort te trekken. Er blijkt bij nadere inspectie geen sprake van kinderarbeid, want de wagen wordt toch motorisch voortbewogen. 

160901 Optocht plastic 2

Wagen met plastic als bouwmateriaal

160901 Optocht duwen

Krachtpatsers duwen praalwagen De Heide vooruit

160901 Optocht trekken wagen

Geen motor maar mankracht bij De Heide

160901 Ochtendoptocht School

Trekken kinderen de wagen van de Paedwizer vooruit?

160901 Paedwizer voortgetrokken of motor

Gelukkig, toch niet.

160901 Op de trekker

Is zijn plekje voor volgend jaar nog wel zeker?



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!