Menu

zoeken

16091251 Holiday Ice vriescelDe stroomstoring van dinsdag had voor de ijsmakers van Holiday Ice in Sint Nicolaasga grote gevolgen. De ijsproductie kwam om twee minuten over vier ‘s ochtends abrupt stil te liggen. Het bedrijf draait wekelijk vijf dagen lang 480 soorten ijs voor de export naar 24 landen. Van acht productielijnen moesten de ijsjes stuk voor stuk worden weggehaald. Zo´n vier uren nadat de stroomstoring was opgeheven, werd de eerste productielijn weer opgestart.

,,Voordat we weer draaien, moeten we heel wat werk verzetten. Je kunt helemaal niks doen totdat de stroom er weer op komt´´, vertelt Bart Hakbijl, directeur operations van Holiday Ice. De acht productielijnen hangen vol met ijsjes, die met de hand moeten worden verwijderd. Daarna moeten alle machines worden schoongemaakt en opnieuw worden gestart. Vanwege de enorme hoeveel stroom, die het bedrijf afneemt, gebeurt het opstarten van de productielijnen in fasen.

De schadepost is fiks, aldus Hakbijl. Ook de mixen voor de verschillende ijssoorten, die in productie waren, moesten worden weggegooid. Omdat de storing korter dan twee uren duurt, kan de schade niet op het stroombedrijf Liander worden verhaald. ,,Daar draaien we zelf voor op.´´ Afdoende maatregelen tegen stroomstoringen kan Holiday Ice moeilijk nemen, zegt Hakbijl. Daarvoor is het bedrijf ook te complex. Een aggregaat, zoals in een ziekenhuis, is voor de Sint Nykster ijsmakers niet geschikt. Daarmee moet de productie in stappen worden opgestart, terwijl Holiday Ice direct alle lijnen weer de lucht in wil hebben. ,,Dat is voor ons niet te doen.´´

Korte storingen, zoals die in het verleden plaats hebben gevonden, zijn voor de ijsmakers ook funest. ,,Je hoeft maar een dipje in de stroomvoorziening te hebben of complete lijnen vallen in storing. Je hebt met elektronica te maken en je weet niet wat zo´n dip met de onderdelen doet.´´

De stroomstoring had geen gevolgen voor de voorraad in diepvriescellen. Het gebouw is zodanig geìsoleerd dat de temperatuur daar voldoende lang onder nul blijft.


Bij de foto:

Garson Pelupessy (l) en Sebastiaan Berswerda laten een keur aan ijsjes zien, die bij Holiday Ice in Sint Nicolaasga de deur uit gaan. In de grote diepvriescellen met een temperatuur van 22 graden Celsius onder nul gaat de hele voorraad er momenteel gemiddeld in een week de deur uit. De warme zomerse dagen zorgen voor topdrukte bij de ijsfabrikant.

Foto: Noordoost.nl



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!