Menu

zoeken

Pel Jan van St Nykster van het jaar 2000Bij het horen van de naam van Jan van Pel verschijnt bij vele Sint Nyksters nog steeds een glimlach op het gezicht. Waar Jan van Pel verscheen was er gezelligheid en werd er gelachen.

Jan van Pel komt van oorsprong uit Bergen in Noord Holland.  Hij groeide daar op en bij de plaatselijke voetbalclub B.S.V. werd hij een gewaardeerde voetballer die al snel de bijnaam van “Pellie de pingelaar” kreeg.  Hij werd later chef hofmeester  op de grote vaart.  Hier leerde hij uitmuntend koken wat hem goed van pas kwam toen hij naar Sint Nyk verhuisde en uitbater werd van Hjir is ‘t.

Over zijn tijd in Hjir is ’t prachtige verhalen. Veel  vaste klanten kwamen langs bij de maandelijks Koe loe yoek die hij klaar maakte. Met een pannetje kwamen de klanten uit de wijde omgeving  langs.  Na even aan de bar te hebben gezeten huiswaarts met een heerlijke maaltijd.  Ook befaamd de pannenkoek feesten met de Sint Nykster merke. Kinderen werden getrakteerd op pannenkoeken  en Jan van Pel had het zo voor elkaar dat de ouders even langer bleven zitten.

Na de periode Hjir is ’t kwam hij samen met zijn vrouw Riet in Sint Nyk wonen waar hij al snel vrijwilliger werd bij Renado. Elftalleider bij het tweede en de A junioren.  Als Sinterklaas werd het rond vijf december met hem een dolle boel en met zij droge Noord Hollandse humor hingen ze aan zijn lippen. Ook organiseerde hij bij Renado het klaverjassen. Opvallend vaak veroverde hij zelf de derde prijs !!!!! Zijn vak oefende hij daar uit door jaarlijks oliebollen te bakken voor de vereniging

In 2000 was er een groep die hem voordroeg als Sint Nykster van het jaar .  Hij werd naar het Witte Huis gelokt , wat overigens weinig moeite koste, waar een zaal vol bekenden hem opwachtte compleet met muziek van Joets. Van Burgemeester Kuiper krijg hij de zilveren speld opgespeld. Het was de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerende evenement zou worden maar dit heeft om verschillende redenen geen vervolg gekregen.

Later begon Jan van Pel zijn levenswijze zijn tol te eisen maar wat er ook gebeurde zijn humor bleef. Jan overleed op 7 juni 2006. Hij liet een schat aan verhalen achter.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!