Menu

zoeken


Kuperus freerk 2003Over Freerk Kuperus, de smid met de werkplaats op de Noed, zijn talloze verhalen te vertellen. Freerk hield er zo zijn eigen regels op na. Met milieu had hij niet zoveel op - de politie was er dan ook kind aan huis - en Freerk loste het dan op zijn geheel eigen manier op. De laatste jaren deed hij de boodschappen op een oude trekker, nadat zijn oude Mercedes en Unimog het hadden begeven of van de weg werd gehaald. Toen hij voor de zoveelste keer voor het gerecht moest komen, had hij voor de rechter een enveloppe met inhoud meegenomen en probeerde zo onder de boete uit te komen. De volgende dag kopte de Leeuwarder Courant: "Dorpssmid probeerde rechter om te kopen". Gelukkig voor Freerk voelde de rechter feilloos aan wie hij voor zich had en schoof de enveloppe keurig terug. Overigens zonder gevolgen voor Freerk. 

De trekker was ook de taxi voor zijn moeder. Zo moest hij met haar naar de Joure. Voor verpleeghuis De Flecke kwam moeder klem te zitten tussen stoel en spatbord. Brandweer Joure heeft haar onder grote hilariteit en met veel moeite uit haar benarde positie bevrijd.

De foto uit het archief van dorpsblad De Zakenman is uit 2003 toen de politie op bezoek was voor de wekelijkse controle. 

Corry Homma-Janssen Het omkopen van de rechter had wel gevolgen voor Freerk. Hij kreeg in december 1998 hiervoor een boete van 4000 gulden én een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk.

- Voor het verslag in de Leeuwarder Courant van 5 december 1998, klik op deze link.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!