Menu

zoeken

Amazoneskoor 1972Eind jaren 60 is in Sint Nyk het Amazonaskoor opgericht  Onder bezielende leiding van Henk van der  Meer  werd in vele kerken  in Nederland gezongen voor pater Joop de Lange die als missionaris werkzaam was in het Amazonasgebied in Brazilië. In het gebied was op zijn oom  Bisschop Jouke de Lange werkzaam.

In het gebied was grote armoede en waar met  rubbertappen  de bewoners een armoedig bestaan hadden. Pater Joop de Lange trok zich het lot aan van de mensen in een gebied dat schrijver Anthony van Kampen als omschreef als  “het land dat God vergat”.  Terug in Nederland zocht Joop de Lange  financiële steun voor deze mensen en zo werd vanuit zijn geboortedorp het Amazonaskoor opgericht. Tientallen jaren zijn zo tienduizenden guldens bij elkaar gezongen door de jongeren van het koor ondersteund met muzikanten. 

In de Vegilinbossen werd bij de vijver een speciale actie gehouden waar, zover het kon, de Amazone nagebouwd met hutten, slaapzaken en andere zaken ook om financiële middelen te vergaren voor het missiewerk van Pater Joop de Lange.  De vijver werd bij die gelegenheid Amazonasvijver genoemd en de naam heeft het nog steeds.

Inmiddels zijn de meeste koorleden op de foto 60 of 70 ers,  allemaal kijken terug op een geweldige tijd als koorlid. Het koor begeleide op een geheel eigen moderne stijl de diensten.

 

 Van het koor is in 1980 een langspeelplaat gemaakt.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!