Menu

zoeken

230530 Tjerkgaast Weerhuys 2 1000Verscholen in de tuin van Anita Weerman (57) aan de Trochreed in Tjerkgaast zitten een cadeauwinkel en atelier. Ze runt beiden naast haar vaste baan op een makelaarskantoor. Veel klanten hebben hun weg naar Het Weerhuys, dat op afspraak opent, gevonden. Ze kunnen er niet alleen handgemaakte cadeaus en woonaccessoires kopen, maar ook hun creativiteit de vrije loop laten gaan. De eigenaresse begeleidt hen tijdens workshops.
 
 

Het Weerhuys: atelier en cadeauwinkel


“Ik ben begonnen als Het Weerhuisje”, vertelt Anita Weerman en wijst een gedeelte van haar atelier aan dat voorheen een tuinschuurtje was. “Mijn man heeft dit verbouwd toen ik begon met het maken van dingen, zoals kraamcadeaus voor vriendinnen. Van anderen hoorde ik steeds vaker dat ik mijn zelfgemaakte cadeaus wel kon verkopen en een winkeltje moest beginnen.” Zodoende start Weerman in 2007 een webshop en staat ze af en toe op markten waar ze haar creaties verkoopt. Als ze steeds vaker de vraag krijgt om ook workshops te geven, wordt haar atelier al snel te klein. “Toen heeft mijn man het kippenhok en de volière bij het atelier getrokken en zo werd het steeds groter.”

Zowel atelier als bedrijf zijn sindsdien onderhevig aan een groeispurt. Ze maakt en verkoopt steeds meer producten en geeft ook steeds meer soorten workshops . De reacties van klanten zijn positief en Anita Weerman kwam op een gegeven moment tijd te kort komt om alle dingen zelf te maken. Ze nam het besluit om haar assortiment aan te vullen met handgemaakte spullen van creatieve collega’s en groothandels.

Na tien jaar vond Anita Weerman het niet alleen tijd voor een complete restyling van de winkel, een nieuw logo en een nieuwe website, maar ook voor een nieuwe naam voor haar bedrijf. “Het was gegroeid, groter en stoerder geworden.” Dus Het Weerhuisje maakte plaats voor de volwassen versie: Het Weerhuys.

Wie al eens een voet in Het Weerhuys heeft gezet, weet dat er een serene ambiance heerst, die creativiteit ademt. Wie er komt om iets moois te maken, is daar evengoed op zijn plek als iemand die er rond komt kijken of iets koopt. Kandelaars, vazen, zeepjes, verjaardagskalenders, kaarten en andere soorten decoratie of gebruiksvoorwerpen: het is er allemaal te vinden en anders kan het wellicht worden gemaakt.

Ondanks dat het assortiment veel verscheidenheid biedt, is de stijl van Het Weerhuys herkenbaar. “Ik houd van natuurlijke tinten en producten, daar werk ik het liefst mee. En als ik iets wil verkopen, dan moet het ook kwaliteit en netjes zijn. Ik probeer ook duurzaam te zijn door niet mee te gaan met trends, die nu even leuk zijn maar volgend jaar niet meer. Ik verkoop bijvoorbeeld het liefst nuttige producten, die ook echt gebruikt kunnen worden, zoals plaids, vazen en kussens.”

Mensen kunnen bij Anita Weerman ook terecht voor verschillende workshops, zoals handletteren, macramé, borduren op canvas en het maken van bulletjournals. De eigenaresse zoekt graag uit hoe ze het maken van een creatie kan omzetten in een workshop. Door haar volledige toewijding aan het leren van de juiste technieken, zorgt Anita Weerman er vervolgens voor dat ze het iemand anders ook kan leren.


,,Ontstaan uit liefde voor creativiteit’’


“Neem borduren, ik ben er dan heel veel mee bezig. Ik lees erover, zoek het op op internet en verdiep me er helemaal in. Zo zorg ik dat ik het in de vingers heb. Ik moet het natuurlijk goed genoeg kunnen om een ander ook te helpen als die bijvoorbeeld vastzit.” Op die manier kan Anita Weerman af en toe ook nieuwe workshops aanbieden. “Sommige workshops zijn op een bepaald moment nou eenmaal geweest en gedaan. Daarom moet ik op tijd weer met een nieuwe workshop komen.”

De workshops lopen het hele jaar door. “Ik krijg hier veel mensen, die niet weten hoe ze moeten beginnen en dan in het atelier de rust en tijd vinden om iets te maken. De rustige locatie wordt dan vaak heel erg gewaardeerd. Verder mogen ze werken op hun eigen wijze en tempo, belangrijk is dat iedereen er aardigheid aan heeft”, vertelt Anita Weerman, “Ik vind het zo mooi dat geen resultaat hetzelfde is en dat mensen zo trots zijn op iets wat ze zelf gemaakt hebben.”

Op de vraag of Anita Weerman vroeger had gedacht dat ze een atelier en cadeauwinkel op zou zetten, lacht ze: “Dit was niet een vooropgezet doel, nee. Het is gewoon zo gegroeid.” Tot nu toe vindt de eigenaresse de combinatie van haar atelier en haar baan op kantoor heel fijn. “Er ligt daardoor geen druk op de winkel. Zo blijft het ook leuk en kan ik ontspannen doorgaan.” Voor de toekomst laat Anita Weerman voorzichtig merken dat ze nog wel een droom heeft: “een eigen boek met daarin workshops. Dat lijkt me nog heel mooi om te maken”

Tekst: Jozephien Sieperda
Foto’s: Menno Dijkstra

230530 Tjerkgaast Weerhuys 2 1000

 

230530_Tjerkgaast_Weerhuys_3.jpg
Anita Weerman pakt een artikel in voor verzending

230530_Tjerkgaast_Weerhuys_1.jpg
Met de deelnemers van een workshop in Het Weerhuys in Tjerkgaast.

 

EINDE TEKST

 

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!