Menu

zoeken

230416 Skutsjekuier bruggetje 1000De vijfde editie van de Skûtsje Kuier in Langweer kende zaterdag 15 april 2023 enthousiaste deelnemers, maar de opkomst was met tachtig wandelaars teleurstellend. De twaalf kilometer lange wandeltocht rond de Langweerder Wielen trok in de vorige edite wel tegen de driehonderd mensen. Het verminderde aantal inschrijvingen verbaast de organisatie. “Voor het voortbestaan van de Skûtsje Kuier moeten die aantallen eigenlijk wel omhoog.”

Waar de terugloop in het deelnemerstal aan te wijten valt, blijft gissen. “Ik weet het niet. Je zou denken dat mensen er na de coronajaren juist weer zin in hebben”, aldus Monique Waterlander, organisatie- en bestuurslid van de Skûtsje Kuier. De jaren van lockdowns, de goedkope concurrentie, veranderende toeristen: ze spelen mogelijk allemaal een rol. Het is daarom belangrijk om evenementen als de Skûtsje Kuier in leven te houden, vindt Waterlander. “Als evenementen zoals deze niet georganiseerd worden, dan houdt het gewoon op. Dan gebeurt er niets en gaan mensen ergens anders heen.”


“Voor het voortbestaan van de Skûtsje Kuier moeten de aantallen deelnemers eigenlijk wel omhoog.”


 De enkele zonnestralen, die de bewolkte lucht doorbraken, werden zaterdag luidruchtig verwelkomd door de groepen deelnemers terwijl ze op het startsein wachtten. Het was duidelijk: de wandelaars die wel present waren, stonden te trappelen om te beginnen. Tijdens de route hebben ze uitzicht op strijdende skûtsjes, die het SKS-zeilseizoen openen, ze krijgen een speld als beloning voor de geleverde wandelprestatie en er is een feestelijke afsluiter in de kroeg met prijzen én zanger Frerik De Swetser: voor wandelaars een uitje en voor Langweer de opening van het watersportseizoen.

De Skûtsje Kuier is een initiatief vanuit het Skûtsjebestuur, dat naast de Skûtsjerun, een wandeling in het teken van de populaire skûtsjesylwedstrijd aanbiedt. Een mooie gedachte, maar of de wandelaars ook echt voor de skûtsjes komen, betwijfelt Monique Waterlander. “Dit zijn vooral echte wandelaars. Daarom hebben we deze tocht veel op wandelwebsites en ook in de directe omgeving gepromoot.”

Wandelaars komen overal vandaan. “Uit Groningen, Ede, noem maar op. In ieder geval uit heel Nederland.” Of Langweerders en mensen uit de omgeving zelf ook representatief zijn kan Waterlander niet beamen. “Langweer staat zelf niet echt op de kop vandaag. Er doet slechts één uit het dorp zelf mee aan de wandeling.”
Naast de start van het watersportseizoen markeert de wandeltocht ook het begin van het toeristische seizoen voor Langweer. “Ja, nu begint het echt: de haven is weer geopend en het wordt de komende tijd hopelijk drukker hier”, vertelt Waterlander. Ze hoopt echter niet dat de geringe opkomst voor de Kuier representatief is voor het toerisme van het komende seizoen. “Dat toerisme kunnen we hier echt goed gebruiken, al lijkt het alsof dat ook minder wordt. Of in ieder geval anders.” De afsluitende boodschap van Waterlander: “kom naar Langweer!”


“Dat toerisme kunnen we hier echt goed gebruiken, al lijkt het alsof dat ook minder wordt. Of in ieder geval anders.”


Tekst: Jozephien Sieperda
Foto’s: Menno Dijkstra

230416 Skutsjekuier zwaard 1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!