Menu

zoeken

230415 SintNyk STD jeugdskeeleren 1SINT NICOLAASGA – De skeelerlessen in Sint Nicolaasga trekken kinderen uit de hele regio. Niet alleen Sint Nicolaasga zelf maar ook Scharsterbrug, Sloten, Joure en Langweer. Ze skeeleren op dezelfde baan waar de professionele marathonschaatsers op oefenen. Sinds 2009 geven Egbert de Jong en Douwe Sikkes in april en mei de gratis skeelerlessen. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn welkom. Egbert de Jong: ,,Wy wolle graach de bern yn de kunde komme litte mei de sport.”

De lessen vinden plaats onder naam van Schaatstrainingclub Donia (STD), maar staan er verder los van. Een lidmaatschap is dan zeker ook geen vereiste. Instructeur Douwe Sikkes: ,,Wy ha dizze moaie skeelerbaan yn it doarp. Dy moatte wy in bytsje promote. It is foar de bern in leuk momint om te út te finen oft it skeelerjen en ek it reedriden wat foar harren is.”

Een rondje over 333 meter lange baan is voor een vijfjarige te ver. Dat is hetzelfde als een Elfstedentocht rijden, zeggen Egbert de Jong en Douwe Sikkes. Daarom delen ze de skeelerbaan in drieën op. In het midden zit de beginnersgroep en op de oost- en westkant van de baan oefenen de iets gevorderden. In het midden staat een lijn pionnen: de grens ,,Se ride ien rûntsje en dan kommen se werom. Die twahûndert meter is lang genôch. It is foar de bern sa moai as wat”, zegt Sikkes.

230415 SintNyk STD jeugdskeeleren 2

Begin
De skeelerlessen worden sinds 2009 gegeven. De Jong: ,,Wy binne gelyk oerenthousiast begûn. Yn earste ynstânsje mei syn trijen, Jelle Jellesma wie der ek by. De hiele simmer wie op woansdeitemiddei de baan iepen: fan ein maaie oant september. Somtiden wiene hjir sa’n 75 bern oan it skeelerjen.” De inzet bleek iets te ambitieus. De kinderen moesten namelijk ook begeleiding krijgen. ,,Dat wie foar ús net te dwaan.” Een jaar later werden de lesmomenten beperkt. De inmiddels overleden Jelle Jellesma kwam op het idee trainingsspullen van STD op de baan te gebruiken. ,,De bern wiene enthousiast, dus wy binnen hjirmei trochgien.”

Op de baan ontstond een parcours met cirkels, hindernissen en pionnen. Daarop besloot de organisatie voortaan vijf lessen te geven. De lesmiddag verplaatste van de woensdag naar de dinsdag vanwege het continurooster van de scholen. Na het overlijden van Jelle Jellesma in 2012 gingen Douwe Sikkes en Egbert de Jong door met vaste krachten Jan Booij en Vrony Vennik.

Leerproces
De mannen vinden het lesgeven mooi werk. Egbert de Jong: ,,De bern fine it prachtich om wat te learen. Se doarre ús ek fan alles te freegjen. Se sprekke ús ek mei de foarnamme oan: wy binnen Douwe en Egbert. ,,Maklik te ûnthâlden’’, knipoogt Sikkes. Se meie ek pake of meester sizzen. Do’kje dogge wy net. Op dy manear hast daliks in klik.’’

Begeleiding
Voor elk kind moet een eigen begeleider aanwezig zijn. Stel dat iemand valt en hulp nodig heeft. Sikkes: ,,Wy kinne net tsien bern stean litte en alle oandacht op ien bern rjochtsje.” De mannen hebben zelf de skeelers niet onder. Als er een kind valt, is dat onhandig. ,,Dat giet op skuon flugger.”

Veiligheid
Bij de lessen staat veiligheid voorop. Geen kind komt zonder helm op de baan op. Ook zijn elleboog- en kniebeschermers zijn (min of meer) verplicht. Bijna alle kinderen komen met bescherming de baan op. Sikkes: ,,Wy ha altyd wol wat reservespul.” De eerste lessen staan in het teken van vallen en remmen. Egbert de Jong: ,,Je kinne de bern goed op harren ferantwurdlikheid oansprekken. As wy sizzen dat se net de oare kant op meien, om’t wy oars botsingen krije, dan hâlde se harren der ek oan. Der giet net ien de ferkearde kant op.” De kleintjes die nog veel hulp nodig hebben, krijgen een eigen plek op de baan. Zij moeten niet met de ouderen botsen, die al aardig vaart kunnen maken. ,,Dat is ek it doel: de feiligens.”

230415 SintNyk STD jeugdskeeleren 3Een van de eerste lessen is het leren remmen. De veiligheid staat voorop. Wat kan er gebeuren als je straks thuis op straat gaat skeeleren. Een van de lessen is ook het skeeleren op straat. Wat moet je doen als je valt? ,,Wy leare de bern om sa gau mooglik stean te gean. En slagget it stean net omdat it sa’n pine docht, rolje dan sa fluch mooglik nei de berm. De auto’s sjogge jim net.” De instructeurs leggen uit hoe de kinderen weer kunnen gaan staan. Sikkes: ,,Asto op de hakken stean giest, dan sjit dat ding fuort. Leist op de bûk, dan kinst op de knibbels en de hannen op ien knibbel oerein komme.”

Leren staan
De oefening om te gaan staan, is volgens de beide heren elk jaar weer een leuk onderdeel. Een rijtje kinderen ligt op de buik op de baan. ,,Wy sizze dan dat der in brommer oft in auto oan komt en dan moatte se reagearje. Dan sjochts se klauterjen. En wat as der in fleantûch oankomt? Dan moatten se lizzen bliuwe: dy fleant der wol oerhinne. Inkelde bern geane dochs stean.”

Leeftijd
Een minimumleeftijd voor deelname is er niet. Kinderen zijn welkom vanaf het moment dat ze los op skeelers kunnen blijven staan. Meestal is dat in de basisschoolleeftijd. Sikkes: ,,Der binne bern dy’t fanôf fjouwer jier skeelerje kinne en bern fan acht jier, dy’t der noch yn omhingje.” Egbert de Jong: ,,Mar de bern leare sa rap. De earste tsjien minuten mei heit of mem oan de hân en dan ha se de smaak te pakken.” Opvallend is dat het skeeleren vooral populair is onder meisjes. De sport heeft grote concurrentie van de voetbalverenigingen, waar de jongens naartoe gaan. De Jong: ,,Al ha sy op tiisdeitemiddei gjin fuotbaltraining, dus kinnen se hjir wol komme.” Onder de schaatsers is er geen verschil in aantal jongens en meisjes.

Opvolging
Douwe Sikkes en Egbert de Jong zijn zelf ‘jeugd van vroeger’. De Jong is 78 jaar, Sikkes wordt binnenkort 75 jaar oud. De heren zoeken naar opvolgers. ,,It soe spitich wêze as wy der mei stopje en dat it dan klear is.” Assistenten vinden is tot op heden geen probleem, maar voor de organisatie zijn mensen lastig te vinden. Sikkes ,,Wy soene graach ien of twa minsken ha wollen dy’t op touw sette wolle. Der moatte tidich nije minsken komme.” Egbert de Jong: ,,No kinne wy ús wol aardich mei de jongerein oplûke. Je moatte yn bytsje fit wêzen en de klik mei de bern ha. Eefkes wat gau yn elkoar sette oft spul út de container tille, dat giet no wat stadiger as foarhinne.”

Data en opgeven
De skeelerlessen zijn gratis en worden op de dinsdagmiddag gegeven. De kinderen moeten zelf skeelers, helm en bescherming meenemen. De data zijn 25 april en 2, 9, 16 en 23 mei 2023. Om 15.15 uur is de baan open. Instructie en spel zijn van 15.30 tot 16.30 uur. Opgeven kan bij Douwe Sikkes op tel. 0513-431068 of via mail . Egbert de Jong is te bereiken op 0513-431958 of via mail .

(Foto's: Menno Dijkstra)

 

230415 SintNyk STD jeugdskeeleren 6

 

230415 SintNyk STD jeugdskeeleren 5



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!