Menu

zoeken

KBOSINT NICOLAASGA – Met KBO-PCOB heeft Sint Nicolaasga heeft maar een ouderenbond, maar deze telt wel zo'n 230 leden. Dat is volgens voorzitter Koos de Jong, gezien de grootte van het dorp ‘mooi op peil’.

Het oudste lid van de ouderenbond in Sint Nyk is maar liefst 98 jaar oud. De jongste leden zijn de leeftijdsgrens van zestig nog maar net gepasseerd. ,,Mar oan de boppekant tinnet it út”, zegt voorzitter Koos de Jong. Doordat oudere mensen komen te overlijden of genoodzaakt zijn te verhuizen, zijn er in die categorie soms veel mutaties.

De aanwas van nieuwe leden is niet zo groot. Het probleem is dat niemand oud wil worden genoemd, zegt bestuurslid Mattie Roorda. ,,In soad minsken fan ús leeftyd fielt him noch net âld, binne soms noch oan it sporten en roppe dan: dy alderenbûn, dêr hear ik noch net by. Mar at se njoggentich binne, dan hoecht it fansels net mear.”

PCOB 
Landelijk werken de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en de Protestants-Christelijke Ouderen Bond (PCOB) aan een fusie. Beiden smelten samen tot een grote ouderenorganisatie. Sinds begin dit jaar heet ook de afdeling in Sint Nyk KBO-PCOB. ,,Wij hoechden dit net te dwaan, omt wij hjir gjin PCOB-ofdieling hawwe. Mar om lannelike oansluting te fynen, ha wij it toch dien. Wij wolle sjen litte dat oars tinkenden ek wolkom binne. Wy wolle der foar elkenien wêze.” Strikt katholiek is de KBO dan ook al jaren niet meer. Het enige katholieke tintje is aan het begin van het seizoen. Bestuurslid Mattie Roorda: ,,Dan begjinne we yn tsjerke en hawwe dêrrnei kofje." Met de kerst wordt een broodmaaltijd gehouden. De laatste keer schoof een dominee aan.

Activiteiten
De KBO PCOB organiseert zo’n tien activiteiten per jaar, alleen in juni en augustus is het stil. ,,De aktiviteiten wurde hieltyd better besocht. Ik skat dat der san 80 minsken aktyf binne en geregeld komme" zegt Van der Weij. De KBO heeft in het verleden de fabriek van Yakult, het Jopie Huismanmuseum, de windmolens in de polder bezocht. Vorig jaar ging de afdeling van de ouderenbond met een bus naar de zandsculpturen in Elburg. Mattie Roorda: ,,Allinnich dochst dat net sa gau. Yn in groep is san tripke nofliker.” Een high wine en een fietstocht staan nog voor dit jaar op het programma.

Pubquiz
De KBO hield laatst een pubquiz. Een groot succes volgens de bestuursleden. Voorzitter Koos de Jong: ,,Wy wolle it in bytsje flot hâlde en gjin muoilik gedoe. Wij dogge dit foar ús ûntspanning en de gesellichheid.”

Lid worden
Leden betalen dertig euro per jaar aan contributie. Voor het deelnemen aan activiteiten wordt nog een kleine bijdrage gevraagd voor de consumpties. Het programma is breed, voor elk wat wils. Nieuwe leden zijn dan ook van harte welkom.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!