Menu

zoeken

Bouwbord WilhelminaoordSINT NICOLAASGA – Woonzorgcomplex WilhelminaOord in Sint Nicolaasga wordt met zestien appartementen uitgebreid. Het nieuwe gebouw is bedoeld voor de ouderenzorg, net als het hoofdgebouw met 26 appartementen.

Directeur Ben Okkema wil direct een misverstand uit de wereld helpen: de kleur op het bouwbord wijkt af. ,,Op het bord is het gebouw heel wit. Dat is niet zoals het wordt. Het is kalkachtig en zandkleurig. De steenkleur valt weg tegen de achtergrond van het bos.”

Wensdenken
De stijgende vraag naar zorgwoningen is reden voor de nieuwbouw. ,,Mensen worden steeds ouder. De komende 25 tot 30 jaar krijgen we een forse groei van zorgvragen. De overheid kan wel denken dat mensen langer thuis moeten blijven wonen, maar dat is wensdenken. Als mensen oud en kwetsbaar worden, hebben ze de veiligheid van een plek als deze of een Hof en Hiem nodig. Je wilt ook mensen om je heen hebben en niet iedereen wil helemaal alleen eindigen. Dan slaat vereenzaming toe.”

Kleinschalig uitbreiden
WilhelminaOord wil een kleinschalige voorziening blijven en tegelijkertijd tegemoetkomen aan de groeiende vraag. ,,We hebben gezegd: we gaan niet meer dan zestien appartementen bouwen, ondanks dat het bouwvlak veel groter is. We willen nieuwe bewoners een goede en fijne plek bieden.”Bouw Wilhelminaoord

Jaar plannen maken
WilhelminaOord en het landgoed zijn zo’n bijzondere plek, dat Okkema en Albert Oosting meer dan een jaar aan het voorbereiden van de nieuwbouwplannen hebben besteed. Het behouden van het huidige beeld van Wilhelminaoord is bij de plannen leidend geweest. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Hús en Hiem en gemeente De Fryske Marren bogen zich al vroeg over de plannen. ,,Je kunt ervoor kiezen om iets heel moderns te maken met veel glas en staal, prominent gepositioneerd op het landgoed, maar dat vonden wij niet passen. Het moest bij WilhelminaOord passen. Een ingewikkelde opdracht”, beaamt Okkema.

Traditioneel
De keuze is uiteindelijk op traditionele bouw gevallen. Het nieuwe gebouw hoeft met een warmtepomp geen gasaansluiting en gebruikt alleen stroom, iets wat in het oude huis niet mogelijk is. De architect heeft veel elementen van WilhelminaOord in het nieuwe ontwerp gebruikt. De hoogtewerking van souterrain en verdieping van WilhelminaOord worden naar het nieuwe gebouw doorgetrokken, met de begane grond en de verdieping erboven. ,,Het is speels gedaan. De wijze waarop de huizen die uit het oude WilhelminaOord lijken te ‘vallen’ gebruikt de architect ook in het nieuwe gebouw.”

Warmtepomp
Een nieuw gebouw biedt ook duurzame oplossingen voor het oude gebouw. ,,Dit is een energievretend gebouw, daar kom je niet onderuit. Het voorzetglas uit de jaren ’80 levert niet veel op. We hebben wel nieuwe systemen toegepast, maar een warmtepomp kan WilhelminaOord niet verwarmen. Een nieuw duurzaam gebouw biedt een positieve ontwikkeling voor het landgoed als geheel.”

Kapschuur
De oude 23 meter grote kapschuur moest wijken voor de nieuwbouw. Okkema is er niet rouwig om. ,,Die schuur was in 2006 gebouwd en stond erg dicht op het hoofdgebouw. We laten de bomen wel staan.’’ Een rij oude eiken ‘omarmt’ het nieuwe gebouw en zorgt voor aansluiting bij op het bos. Een aantal bomen is meer dan honderd jaar oud. ,,De bouwvakkers werken er omheen. Dan duurt het mogelijk wat langer, maar wij willen dit beeld behouden.”

Wasserette
De huidige bewoners van WilhelminaOord blijven waarschijnlijk allemaal in het ‘oude huis’ wonen. De zestien appartementen zijn beschikbaar voor nieuwe bewoners. De wasserette verhuist wel naar het nieuwe gebouw. ,,Die kunnen we hier niet ’s nachts laten draaien vanwege geluidsoverlast.” In het nieuwe gebouw komt een kelder, die voor de wasserette is gemaakt. Daarnaast komt een kleine kantoorruimte.

StenenKnipoog
,,Het is fijn dat ook zo’n nieuw gebouw het oude gebouw de nieuwe tijd in ‘tilt’. In dit oude gebouw kunnen we meer isoleren dan we nu hebben gedaan. Daar liggen ook plannen voor, maar dat is een enorme operatie. We willen de charme van het huis zoveel mogelijk bewaren. Het is ons heel veel waard dat dit goed blijft en de traditionele uitstraling blijft behouden. Het nieuwe huis wordt een modern gebouw, maar qua ontwerp met een knipoog naar het huidige WilhelminaOord en daar zijn we blij mee.”

De mensen die het bouwen komen uit de omgeving: metselaar Postma uit Sint Nyk en aannemersbedrijf A. Fekken uit Scharsterbrug. Installateur Bouma komt ook uit Friesland. De zestien appartementen worden naar verwachting aan het einde van dit jaar opgeleverd. WilhelminaOord hoopt begin 2024 de nieuwe bewoners te verwelkomen.

(Foto's: De Zakenman)

 

Tekeningen1



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!