Menu

zoeken

150817 Manege De Oorsprong met bankjeSINT NICOLAASGA – Een groep Sint Nyksters houdt op zondag 12 maart 2023 een markt met lokale producten in de manege de Oorsprong in Sint Nicolaasga. Zo’n 25 standhouders hebben zich tot nu toe opgegeven.

Het initiatief van streekmarkt Fan boer nei minsken is eind vorig jaar  in Scharsterbrug ontstaan. Sindsdien is  een tiental markten in heel Friesland gehouden. De Sint Nyksters zijn hierdoor geïnspireerd en besloten het initiatief te volgen . ,,It is foar de minsken in stikje bewustwording”, zegt mede-organisator Harry Vellinga, ,,Je wurde je bewust fan wêr it iten wei komt. En no sjochst wat der allegearre yn dyn eigen omjouwing makke wurdt.” Ook Afke Odinga is er meer op gaan letten, sinds ze de markten bezoekt. ,,Wy ha san rykdom yn ús omjouwing,, Ik bin mei der no pas bewust fan wurden.”

Op de streekmarkt zijn veel verschillende producten te koop: onder andere kaas, (ingeblikt) vlees, graanproducten, schoonmaakmiddelen, zeep, kruidenazijn, yoghurt, appelsap, vis, tulpen, oliën, biologische groenten en chocolade. De bedrijven komen van heel dichtbij (Sint Nyk) tot verder weg (Sexbierum). ,,Wy hawwe hjir net safolle ikkerbou. De griente komt  út it Noarden fan de Fryslân”, zegt Odinga, ,,De boeren krije hjir in goeie priis foar harren produkt. Sa ha ek sy wer besteansrjocht.”

De Fan Boer nei Minsken-markt is bedoeld om gezond,  lokaal voedsel en andere producten te kunnen kopen met contant geld, meldt de organisatie. De gedachte is om lokale boeren en ondernemers te steunen.Harry Vellinga hoopt vaker een streekmarkt te organiseren. ,,Sa’n twa kear per jier soe moai weze. Mar as bygelyks Jiskenhuzen ek soks  dwaan soe, dan is dat ek moai. ”

De markt is op zondag 12 maart 2023 en duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur en wordt in de binnenbak van de manege gehouden. De entree is vrij. Bij de kramen kan alleen contact worden afgerekend. Parkeren kan op het terrein van manege De Oorsprong.

(Foto: De markt in Scharsterbrug/Richard Hooghiemstra)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!