Menu

zoeken

2020 Sint Nyk van boven IndustrieterreinSINT NICOLAASGA – De Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga (OVS) is maar liefst 61 jonge leden rijker. De helft van alle 171 leden is jonger dan veertig jaar. Daarmee is het ledenbestand weer in balans.

Het gemis van de jongere generatie werd helemaal zichtbaar tijdens het jaarlijkse uitje. De OVS maakte in september een busreis naar de Euromast in Rotterdam. Voorzitter Thea Postma keek de groep rond en zag maar twee ‘jonge’ ondernemers in de bus. ,,We wisten wol dat wy wat grizer wurde, maar it foel hjir echt op.”

De jonge ondernemers, Jacob Haverkamp (36) en Ids Schaap (38), hadden datzelfde gevoel. ,,Wy sieten mei syn beiden efteryn de bus en fielden ús hiel jong, wylst dat wol tafolt”, zegt Haverkamp, ,,Wy hiene it idee dat wy best noch wol in bus mei jongerein meinimme koene om it noch geselliger te meitsjen.” Traditioneel zijn de grotere bedrijven lid van de vereniging. Tot nu vonden weinig ZZP’ers aansluiting bij de club. Daardoor ontbrak bij de verenging vooral inbreng van jongeren.

Netwerk inschakelen
Schaap en Haverkamp vatten de koe bij de horens. Samen met vier andere jongere ondernemers vormden ze een werkgroepje om jongeren bij de OVS te betrekken. De groep wilde de jonge ondernemers die op dit moment geen aansluiting vinden, samenbrengen met de oudere garde. Om het potentieel te onderzoeken, schakelden ze hun eigen netwerk in. ,,Hoefolle ûndernimmers kinne wy op dit stuit, dy’t noch net lid fan de feriening binne”, vroeg Ids Schaap zich af. Dat bleken er meer dan gedacht. Maar liefst 138 personen schreven ze op hun lijst bij.

Feestje
Om de actie vrijblijvend te houden, organiseerde de groep een feestje in een loods op het industrieterrein. Iedereen die wellicht lid zou kunnen worden , werd uitgenodigd. Op de feestavond in afgelopen november hielden de zes een korte presentatie over wat het belang is van de ondernemersvereniging voor het dorp. Else de Vries: ,,Wy ha klam op de needsaak fan in lidmaatskip lein. Wêrom is de OVS belangryk foar it doarp en wat docht de klup. In hiel soad minsken wisten dat net.”

Aansluiting
Na de avond is een enquête met veertig vragen opgestuurd met de vraag wat de jonge ondernemers van de avond vonden. Schaap: ,,Dat joech ús in goed byld. Us gefoel waard ûnderstreekt: elkenien sjocht it belang fan de ûndernimmersferiening.” Het was even puzzelen om het idee een vervolg te geven. Haverkamp: ,,Wy ha ek frege oft de jongerein har by de besteande klup oan woe slute of dat we miskien better sels in groep foarmje koene. Se keazen foar it earste. Wy wiene wol benijd nei wat de besteande groep fan ús fine soe. Soene hja safolle jonge oanmeldings wol aardich fine? Ek dat antwurd wie befestigend.”industrieterrein 2022

Actie
In de eerste week van januari is de wervingsactie gehouden. Haverkamp: ,,Doe binne wy wer oan it leuren west om elkenien lid fan de feriening te meitsjen.” De komst van de 61 nieuwe leden zorgde ervoor dat zo’n twintig slapende leden, die nooit naar bijeenkomsten kwamen omdat ze aansluiting misten, weer actief zijn geworden.
De nieuwkomers zijn actief in allerlei sectoren. Een derde van de jonge ondernemers heeft personeel in dienst. In de oude situatie zal die verhouding waarschijnlijk andersom zijn, aldus Haverkamp. Van de jonge ondernemers heeft zeventig procent een bedrijfspand. In dat cijfer is het werken vanuit huis niet meegenomen. Voorzitter Postma: ,,Mei leefberens en ûndernimmendheid kreëarrest in goed ûndernimmersklimaat, mar ek in moai plak om te wenjen. Dêrtroch kinsto de fasiliteiten yn stân hâlde. Oars stjert in doarp út. Wy hawwe dy jonge ûndernimmers nedich.

Drukke bijeenkomst
Op de eerste bijeenkomst van het jaar was de belangstelling overweldigend. Meer dan de helft van de aanwezige leden was een jonge ondernemer. Thea Postma: ,,Dat wie op de nijjiersboarrel te sjen. Der wie in enoarme jonge ploech. De jongerein nam de oerhân. Geweldich.”

Bestuur
Met de komst van de jongeren is de samenstelling van het bestuur veranderd. De jongeren krijgen een belangrijke stem. De komende maanden nemen drie huidige bestuursleden afscheid. Voor hen in de plaats komen vier jonge ondernemers, zodat de verdeling gelijk is. Schaap: ,,Wy litte it oan de jonge ûndernimmers oer om harren ideeën goed foar it fuotljocht te bringen. Der sykje wy in pear goeie bestjoersleden foar. It is net sa dat de OVS it net goed die. De wichtichste reden is dat de OVS net mear represintatyf wie foar de gemiddelde ûndernimmer yn Sint Nyk. Dat is no bysteld. Ungefear 80 persintfan de ûndernimmers út it doarp is no lid fan de OVS. No kinne wy wer oer in organisaazje mei in breed draachflak prate. De belangen fan de ûndernimmers, mar ek it doarp yn it algemien, kinne wy sa goed behartigje.”

Bedrijventerrein
De ondernemersvereniging speelt een grote rol in de leefbaarheid en bedrijvigheid van het dorp. De club praat mee de realisatie van de dorpsvisie van Sint Nyk en bijvoorbeeld met de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar, vaak in samenwerking met Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga. Voorzitter Thea Postma: ,,Sa foarkomme wy dat der ad hoc beslissings wurde nommen. Wy soargje der meiïnoar foar dat it doarp en de omjouwing berikber en leefber bliuwe. Wy hawwe as OVS doedestiids foar elkoar krigen dat Sint Nyk in nij bedriuweterrein krige. Dêrtroch kinne dizze jonge ûndernimmers no harren bedriuw hjir festigje.’’

 

Geschiedenis
De Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga is vanuit de winkeliersvereniging ontstaan. De winkeliers hielden samen acties rondom bijvoorbeeld Sinterklaas. De bekende Sint Nicolaas-bon komt hier ook vandaan. Sint Nicolaasga had tot in de jaren ’70 tientallen winkels. De Lemmerdyk was lange tijd de hoofdstraat met minstens tien winkels zoals twee slagers, bakker, dieren-, speelgoed- en schoenenwinkels. Op de Gaastdyk zaten onder andere een kledingwinkel, fourniturenwinkel en een slager. 

(Foto's: Met dank aan de inzet van ondernemersvereniging OVS Sint Nicolaasga kreeg het dorp een eigen bedrijventerrein, dat zich gestaag uitbreidt / Archief De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!