Menu

zoeken

kpj archief 5SINT NICOLAASGA - De afdeling Sint Nicolaasga van de Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) bestaat komend jaar honderd jaar. De jongeren van nu willen graag bij dit heugelijke feit stil staan en maken plannen voor een feestje.

De Sint Nykster afdeling is vermoedelijk de laatst overgebleven van de KPJ in Friesland. De KPJ draait met zo’n 400 leden en ruim 2.000 volgers op de sociale media erg goed. Alle andere afdelingen uit de provincie zijn inmiddels opgeheven. ,,Ik wit net wat dermei bard is”, zegt vicevoorzitter Frida Bouma (27) uit Sloten, ,,Mar wy binne altyd aktyf bleaun.” Sterker nog, de afdeling in Sint Nicolaasga is een van de meeste actieve en zichtbare van Nederland.

De buitenwereld kent de KPJ in Sint Nicolaasga vooral van de Allegorische Optocht. De laatste jaren viel de ploeg regelmatig in de prijzen. ,,Dan sjogge se ús yn’e Ljouwerter Krante. Dat is wol hiel bysûnder. Datsto dat mei sa’n jonge ploech dwaan kinst.” Het bouwen van een praalwagen voor de optocht is een van de grootste activiteiten van de KPJ. Om de bouw van de wagens te bekostigen, houden de jongeren feestjes waarvan de opbrengst onder andere naar de wagenbouw gaat. De zelfredzaamheid kenmerkt de groep. ,,Wy binne allegear frijwilligers. Dat fyn ik wol moai. Je dogge wat foar it doarp. Ik kin mei eins ek net foarstelle dat ik gjin frijwilligerswurk doch.”kpj 1

Jonge Boeren en Tuinders Bond
De KPJ in Sint Nyk is in november 1923 opgericht, toen nog de Jonge Boeren en Tuinders Bond (JBTB) genaamd. Boerenzonen, -knechten, maar ook land- en zuivelarbeiders mochten lid worden. De bond organiseerde (alleen voor mannen toegankelijke) land- en tuinbouwcursussen. De Jonge Boerinnenbond is 35 jaar later opgericht, in 1958. De mannen- en vrouwenclubs fuseerden in 1965 in het huidige KPJ, omdat de activiteiten steeds vaker samen werden georganiseerd.

De KPJ was lange tijd een van de weinige oranisaties, waarin mensen in teamverband konden sporten. Dankzij het netwerk van KPJ ontmoetten jongeren uit andere dorpen elkaar. De overkoepelende bond organiseerde onder andere volleybal-, verspring- en balgooitoernooien voor de afzonderlijke afdelingen. De Sint Nyksters sleepten elk jaar veel prijzen mee naar huis. Ook in zang en toneel bleken ze sterren. Op een aantal van de landelijke creatieve avonden ging de hoofdprijs mee naar Sint Nicolaasga. In 2003 kwam er een eind aan de landelijke uitstapjes. ,,De animo rûn werom en it wurde te lyts”, zegt Bouma, ,,Sa is it stadichoan ferdwûn.”

Kerk
De binding met de katholieke kerk is er tegenwoordig nog nauwelijks. Tot een dertig jaar geleden schoof met de vergaderingen van KPJ een geestelijk verzorger van de kerk aan. ,,Dat is no net mear sa. Mei pastoor Henk Nota wie der wol kontakt, mar wy kamen net wykliks by elkoar. Ien kear yn it jier wie der in noflike sit mei pastoor, mei in rûnleiding troch tsjerke. Hy frege ús hoe’t it mei de jongerein yn it doarp gie. Mei troch de koronapandemy is it kontakt mei de tsjerke ferwetterd. Wy hiete dan altyd noch Katholieke Plattelands Jongeren, dat bliuwt it ek. As de tsjerke ús freget om te helpen, dan dogge wy dat.”

kpj 3Bestuur
De jongeren in Sint Nicolaasga en omgeving kunnen bij drie clubs terecht:
Jeugdspoar (voor de jeugd van 12 tot 16 jaar) , Jeugdsociëteit De Wissel (vanaf 16 jaar: ‘’ NIX18 maar wel gezelligheid”) en KPJ voor de oudere jongeren. Vaak zijn de ouders van de huidige leden ook bestuurslid of lid van de vereniging geweest. ,,De bern tinke faaks dêrom: dêr wol ik ek by.” De bestuursleden zitten ook in subgroepen, zoals die van het Oktoberfest, de Top1000 en nu de reünie. Een keer in de maand vergadert de KPJ op maandagavond. ,,Ik sit no as langste yn it bestjoer en kin oaren leare hoe’t it bestjoer wurket. Dat is wol hiel leuk.”

Het vinden van nieuwe bestuursleden is volgens Frida Bouma gemakkelijk. ,,As wy minksen freegje, krije wy net gau nee te hearren. Faaks fine se it leuk en wolle ze graach meisjen. Bestjoersleden kinne in jier of twa meisjen. Der wurdt net gelyk wat fan dy ferwachte. Stadich groeist yn de taken. It wurdt sa ek mear dyn eigen. Do krigest sa ferantwurdelikheden.”

Door haar bestuursfunctie bij de KPJ heeft Frida Bouma veel mensen leren kennen. ,,Je leare echt in hiele protte. Ik wist hielendal net hoe’t in fergadering wurke. Dat ha ik hjir opstutsen. Ik merk no op myn wurk hoe’t fergaderje wurket. Ik sjoch oarienkomsten. It leukste fan in bestjoersfunksje is datsto in hiel ferskaat oan minsken learst kinnen. Dêr learst in hiel soad fan. En asto in fout makkest? Dat hindert neat.”

Reünie in 2023
De KPJ Sint Nyk wil het jubileum met oud-bestuursleden en -leden vieren als een ouderwetse reünie. Concrete plannen liggen er nog niet. Het bestuur van de KPJ vraagt Sint Nyksters om ideeën te delen. Op 18 januari mogen oud-bestuursleden die ideeën hebben bij de vergadering in De Wissel aanschuiven. Foto’s, boeken enzovoort zijn ook welkom. Aanmelden kan via . ,,Wy hearre graach fanút it doarp wat de minsken wolle. Ek foar Sint Nyk sels is it aardich om in feestje te hâlden. Der binne in hiel soad minksen, dy’t wol wat mei de KPJ hawwe.”

(Foto's: KPJ Sint Nyk/De Zakenman)

kpj bezoek auschwitz 2013

 

KPJ sportdag 1959

 

 

kpj archief 2



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!