Menu

zoeken

bordspellencub 3SINT NICOLAASGA – Bordspellenclub De Gezelligheid uit Sint Nicolaasga komt elke wintermaand samen in Unitas. Esther Leenstra-Voorintholt (40) uit Sint Nicolaasga neemt elke avond acht kratjes vol met grote bordspellen en twee shoppers gevuld met kleinere spellen mee. Over het algemeen is spelletjes spelen erg leuk, vindt Esther Leenstra–Voorintholt. ,,Het is even wat anders en een avondje het huis uit, de gezelligheid met elkaar opzoeken.”

Tussen de tientallen bordspellen tientallen zit van alles: strategiespellen, snelheidspellen, deckbuilding-, dobbelstenen- en bordspellen. Esther Leenstra–Voorintholt kent ze allemaal. ,,Mensen vragen ook vaak specifiek om bijvoorbeeld een strategiespel. Ik kijk dan wat het beste bij hen past.” Aan het begin van de avond pakken mensen vaak een groot bordspel dat lang duurt. Naarmate de avond vordert, worden de spellen kleiner en kort. ,,Dat kan omdat de keuze zo ruim is. Mensen kunnen zelf uitzoeken wat ze willen doen. Soms valt een spel ook tegen. Dan kun je samen besluiten om te stoppen en wat anders te pakken. Dat is het mooie van deze avonden: je kunt alles uitproberen.”

Vrijblijvend
De bordspellenavonden worden nu zo’n drie jaar gehouden. Het doel van de avond is om even lekker weg te zijn en een spelletje te spelen. Esther Leenstra–Voorintholt is zelf helemaal ‘gek van bordspellen’. ,,Ik ging ervan uit dat andere dit ook leuk zouden vinden en ben daarom met de avonden gestart. Je leert nieuwe mensen en nieuwe spellen kennen. Dat maakt het leuk. We hebben geen abonnement. Meespelen is vrijblijvend. Wel vraag ik mensen om zich van te voren op te geven. Dat is handig om te weten, zodat we genoeg tafels kunnen neerzetten.”

Vast en wisselend
Intussen heeft zich een vaste groep gevormd. Een zus uit Lemmer en een zus uit Sintjohannesga schuiven regelmatig aan. De buurvrouw en buurman van Esther wisselen elkaar af. Ook zijn er spelers uit Balk in Sint Nicolaasga die regelmatig aanschuiven. ,,Het is geen kliek. De buurvrouw en haar zus zitten vaak niet eens bij elkaar aan tafel.” Tegelijkertijd is er ook een wisselende groep. Ook jongeren van De Wissel hebben de spellenavond ontdekt. ,,Ze kwamen eerst een spelletje spelen en daarna gingen ze naar De Wissel toe. Superleuk is dat. Zo krijgen we er een hele andere doelgroep erbij. En laatst dacht ik dat een groep meiden het spel niet snapte, maar ze waren gewoon gezellig aan het kletsen. Dat kan natuurlijk ook. Het gaat om het hebben van een plezierige avond. De een is bloedfanatiek, de ander komt voor de gezelligheid.”

bordspellencub 1Proberen
De organisator vindt het belangrijk dat spelers een reëel beeld van een spel krijgen, voordat ze tot aanschaf overgaan. ,,Dit is een kans om te proberen, voordat je dertig euro lichter bent aan een spel dat je niet leuk vindt.” Zelf volgt ze voor inspiratie meerdere online accounts om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. ,,Ik koop niet elk spel. Als ik ergens enthousiast over ben en de prijs is goed, dan wil ik het wel aanschaffen.” Zelf houdt de Sint Nykster van strategische spellen, zoals Arnak, Takenoko en Skye. Haar kinderen vinden Pandemic leuk. ,,Het wisselt wat. We hebben verschillende spellen voor verschillende momenten. Het ligt er ook echt aan met wie je een spelletje speelt.”

Nieuwe spellen
Samen met haar broer Roland bezoekt Leenstra – Voorintholt beurzen zoals het Bordspellenspektakel in Utrecht: twee hallen vol met de nieuwste bordspellen. ,,Daar kom ik niet om te kopen, maar om spellen uit te proberen. Je mag mij daar wel een paar dagen neerzetten”, lacht ze. Op het Bordspellenspektakel ging Esther Leenstra – Voorintholt met drie nieuwe spellen naar huis. Op Marktplaats scoorde ze nog twee leuke bordspellen. ,,En ik denk dat ik binnenkort op de outlet van 999Games ook nog wel wat meeneem. Ik vind wel dat er iets onder de boom moet deze kerst. Er komt nog wel iets bij.” Dat wil niet zeggen dat alles gelijk wordt uitgeprobeerd: er liggen nog een aantal spellen onaangeroerd in de kast waar ze nog niet aan toe is gekomen.

Familie
Een nieuw spel uitproberen doet de Sint Nykster vaak met broer Roland. ,,We zoeken de spelregels via YouTube op en proberen het uit. Mijn man schuift vaak in de volgende ronde aan. Die vindt het uitzoeken wel best en laat het graag aan ons over.” Het spelen van spelletjes is sowieso een familiegelegenheid. De kinderen trekken met vriendinnetjes spelletjes uit de kast. De oudste dochter legt graag de spelregels uit. ,,Dat is handig. Ook op de avonden in Unitas. Op de laatste spellenavond kwamen maar liefst 37 mensen. Ik kon ze niet allemaal zelf de regels uitleggen. Mijn dochter deed dat met veel plezier. En ook de jongste dochter loopt rond om de laatste vragen te beantwoorden, net als mijn man. Het was een echte familieavond.”

Deelname
De spellenavonden zijn geschikt voor iedereen vanaf elf jaar. De deuren gaan om 19.45 uur open, een kwartier later start de spellenavond. De entree is 2,50 euro, consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden kan via de Facebookpagina www.facebook.com/bordspellenclubgezelligheid of via . Kijk voor alle data op de Facebookpagina of in de agenda van www.desintnykster.nl.

(Foto's: De Zakenman) 

bordspellencub 2Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!