Menu

zoeken

crescendoIDSKENHUIZEN - Crescendo Idskenhuizen bestaat 75 jaar. Het muzykkorps viert het jubileum op 12 november 2022 met de grande dame van de Nederlandse theaters: Karin Bloemen. De cabaretière, zangeres en actrice heeft tijdens haar optreden in dorpshuis De Stjelp in Idskenkuizen wel ruimte nodig. Op het podium wordt minimaal drie bij drie meter voor de zangeres en haar jurk vrijgehouden. ,,Oars smiet se miskien in muzykstanderd om”, lacht bestuurslid Wiepkje Faber (31).

Dat Karin Bloemen met het veertienkoppige korps meespeelt, is aan dirigent Syde van der Ploeg te danken. De leider van Crescendo speelde al eerder met Bloemen. ,,Se libbet foar de keunst en kultuer. Se hat tsjin him sein, dat as se wat foar ús dwaan koe, dat we har dan belje mochten. Tolve novimber wie sy noch frij.”

Troch gean
De jubileumviering vindt in Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen plaats. Er is plek voor een honderdzestig man publiek. ,,De keartferkeap giet hurd”, zegt Femke Hettema (30). Dat verbaast de leden enigszins. Na de coronaperiode bleek de animo voor het korps kleiner dan ooit. Het voortbestaan van de muziekvereniging stond zelfs op de wip. ,,Wy hiene gjin dirigent, te min leden en qua jild hâlde it ek net oer”, zegt Faber, ,,Wy ha mei elkoar om tafel sitten mei de fraach of’t wy ophâlde moasten. Mar wy ha in grut hert foar de feriening. Wy ha besletten om troch te gean oant wy echt net mear kinne.”

Motivatie
De nieuwe dirigent was het meer dan welkome lichtpuntje in de duisternis. Het korps vond met de aanstelling van Van der Ploeg de motivatie weer terug. De leden werken nu meer aan zichzelf dan ooit. Basspeler Jan de Jong (65): ,,Syde fertelt hoe’t it krekt wat better kin en dat docht er hiel goed. Ik spylje no al 53 jier by Crescendo en ek meitsje we no wer sprongen yn de ûntwikkeling.” Het spelen met een grote naam als Karin Bloemen geeft het korps een extra motivatie. ,,It is hiel spannend”, zegt Faber, ,,Wy ha dit jier mar trije kear in optreden hân: de Deadebetinking, yn de haven en yn it doarpshûs. Wy moatte wol flink oefenje, maar dat makket it ekstra leuk.”

Walsen en polka’s
Op de jubileumavond is in ieder geval ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld te horen. Karin Bloemen speelt in totaal vijf nummers met Crescendo. De rest wordt met eigen werk ingevuld. De muziek van nu verschilt dag en nacht met de nummers van vijftig jaar geleden. ,,Doe wiene it walsen, polka’s, marsen en psalmen”, lacht De Jong, ,,De musyk wie dreech foar ús en it publyk, mar dat wy yn die tiid sa.” De korpsleden moesten in vroeger tijden ook lopen. Crescendo Idskenhuizen liep mee in optochten in Langweer, Sint Nicolaasga en in het eigen dorp. Een onderneming waar je flink voor moest oefenen, aldus De Jong. ,,De earste pear kear wie ik hielendal bûten adem. Dat wie lestich. Je moasten der echt oan wenne.”

Popferskes
Het ritme van nu is, volgens het oudste lid van Crescendo, veel moeilijker te volgen. Waar hij in de jaren ’70 zich nog weleens een naslag kon permitteren, krijgt hij nu het schaamrood op de kaken als het hem overkomt. ,,Dochs fyn ik de musyk fan no in stik leuker. Die popferskes lizze ús folle better en it publyk krigest ek mei yn de sfear.”

Meer leden nodig
De sfeer is volgens de leden ‘top’. ,,It is altyd gesellich en leechdrompelich”, zegt Femke Hettema. Toch loopt het met het aantal leden niet storm. Crescendo Idskenhuizen had bijvoorbeeld gehoopt dat met het opheffen van Harmonie Sint Nicolaasga leden zouden overstappen. Dat gebeurde niet. ,,Ik fyn dat wol spitich. Wy ha in soad goeie musikanten yn Sint Nyk en Jiskenhuzen. Wy soene graach wolle dat se by ús komme te spyljen.”

Het aantal leden moet omhoog, zegt Wiepkje Faber. ,,It is der no op of der onder. As no ien korona kriget, dan is dat in grut gemis. Dyjinge lit in gat efter. Mei mear leden kinst stapkes yn de ûntwikkeling sette. Wy spylje no fiifde divysje. Dat is net sa heech. Asto mear spilers hast, dan bisto folle steviger. Wy binnen no te kwestbar.”

Kaarten
Crescendo Idskenhuizen speelt op 12 november 2022 om 20.00 uur in Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen. Kaarten voor het jubileumconcert Crescendo Idskenhuizen zijn te koop bij Drogisterij de Magneet in Sint Nicolaasga, Dorpshuis De Stjelp in Idskenhuizen en via www.cmvcrescendoidskenhuizen.nl/ticket-verkoop. Een zitplaats kost 17,50 euro, een staplaats 15 euro.

 

Crescendo Idskenhuizen
Christelijke muziekvereniging Crescendo Idskenhuizen is in 1921 opgericht door dirigent Freerk de Vries, vader van erelid Hielkje Koster. Het dorp had destijds nog een tweede muziekkorps, Advendo. In 1947 zijn de verenigingen gefuseerd onder de huidige naam. Crescendo staat bekend om de vaste traditie om op Eerste Kerstdag om 6 uur in de ochtend kerstliederen te spelen in Idskenhuizen en Sint Nyk.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!