Menu

zoeken

Luuk en Jessicca boerderijlst 10SINT NICOLAASGA – Na bijna honderd jaar heeft de boerderij aan De Rijlst 67 in Sint Nicolaasga nieuwe eigenaren. De familie Hoekstra is niet langer eigenaar. Luuk Arts (28) en Jessica Arts-Speelman (28) zijn sinds februari vorig jaar de nieuwe bewoners.

Eigenlijk zou het stel naar Australië vertrekken. Beiden konden voor hun werkgever in het land aan de slag. ,,Maar toen werd het 2020 en zette corona een streep door de plannen”, zegt Luuk Arts. ,,Wy binnen gjin stilsitters”, zegt Jessica Arts-Speelman, ,,Wy hiene wat jild sparre en woenen in hûs keapje mei apparteminten foar de ferhier.” Bij voorkeur stond het huis van Luuk en Jessica Arts ergens tussen Nagele en Oudehaske, daar waar hun ouders wonen. ,,By my hâlde is sykgebiet al by Lemmer op”, lacht Jessica, ,,Ik ha wat minder mei de charme fan de polder.”

Al gauw stuitte het stel op het huis aan de Rijlst in de ‘Lange Yme’-bocht in Sint Nyk. ,,We kenden Sint Nicolaasga niet echt, maar het sprak ons meteen aan.” Jessica Arts-Speelman: ,,Ik frege myn heit of dit in leuk projekt wêze soe. En hy appte dat it wol wat wie.” Bij de bezichtiging vroeg haar vader of ze het wel zeker wist; het zou een groot project worden. ,,Mar wy wiene daliksal ferkocht.”

Luuk en Jessicca boerderijlst 9De BoerdeRijlst
Het plan was vanaf het begin om twee appartementen voorin te maken en zelf aan de achterkant, in de voormalige schuur, te gaan wonen. Door zoveel als mogelijk authentieke elementen in tact te laten, blijft het karakter van de boerderij aan De Rijlst zoveel als mogelijk behouden. De naam ‘De BoerderRijlst’ was hier ook direct hiermee geboren.

Het vroegere woonhuis en de voormalige VG-winkel voor in de boerderij zijn verbouwd tot vakantieappartementen. De opkamer is nog als het vroeger was. De bedstee zit er nog in. Veel van de originele elementen zijn bewaard en opgeknapt. Moderne faciliteiten zijn hierom heen gebouwd. Deuren, plinten, plintneuten, architraven en de oude houten vloer zijn behouden. ,,De kraalschroten waren bedekt met een lágen olieverf. De hele familie heeft de verfkrabber vastgehad.”

Bureau
De opkamer is voorheen als kantoor gebruikt. Het bureau was aan de vloer vastgezet en nooit verplaatst. Elke keer als de vloer werd geverfd, bleef het bureau staan. Bij het weghalen van het meubel bleef een bijna centimeter dikke verflaag achter waar de poten hadden gestaan. Daaronder bleek een prachtige originele houten vloer te zitten. ,,Die wilden we behouden. We hebben de vloer opgeschuurd en gelakt.“ Bij de koop was geen enkel gebint in het zicht. Het stel heeft alle balken achter de plafonds in ere hersteld. ,,De voormalige schoorsteen in de keuken was ook “fergriemd”, zegt Luuk, ,,Ook dit stuk is weer in oude staat teruggebracht.” De oude stalraampjes aan de zijkant zijn door ramen van dubbel glas vervangen. ,,Maar wel rond en in dezelfde stijl. Je moet kunnen zien dat het ooit een boerderij was.”

Het appartement De Winkel is sinds 5 juni in de verhuur. De Keamer is sinds 19 juli in gebruik. ,,Al was dat wel per ongeluk”, lacht Jessica, ,,Ik hie by fersin p in dûbele boeking. We ha ús haaste moatten om it op tiid klear te krijen.” De gasten hebben een eigen ingang, net als de familie Arts.De appartementen zijn ingericht voor maximaal twee personen, maar de appartementen kunnen ook worden geschakeld voor een gezelschap van 4 personen.

Hoosbuien
Het dak is helemaal vervangen. Alle 4.800 dakpannen zijn hergebruikt. ,,Dat is de charme van het huis. We konden hier geen moderne dakpannen op leggen, dat zou het karakteristieke beeld teniet doen.” De planning was ongelukkig. Het dak ging eraf in de week van de hevige hoosbuien in eind oktober 2021. ,,It wie in drama. Ik stie mei in wetterstofsoeger safolle mooglik wetter fourt te heljen, doe’t Luuk ek yn de Keamer it wetter troch it plafond seach rinnen. De moed sakke ús op dat stuit yn’e skoun.” Gelukkig viel de schade mee. De Keamer kreeg een nieuwe verfbeurt en in de Winkel liep de vloer teveel waterschade op. De zus van Jessica had nog een oude Canadese parketvloer die perfect in het appartement paste.

Sint Nyk
De familie Hoekstra woonde vanaf 1925 in het gebouw aan De Rijlst. In februari 2021 ging de sleutel over naar de nieuwe eigenaren. De ontvangst in Sint Nyk is als en warm bad. ,,We zijn zo goed geholpen door buren en mensen uit het dorp. En alle faciliteiten zijn hier: van de bakker tot een terras. De gasten kunnen voor alles in Sint Nyk terecht.”Luuk en Jessicca boerderijlst 7

Jessica Arts – Speelman is achteraf blij dat ze in Nederland zijn gebleven. ,,Oars hiene dizze kans neat hân. Myn mem seit dat corona net folle positiyfs had, mar wol dat wy in Nederlân blean binnen.”

Familie Hoekstra 
De boerderij was tot hun overlijden eigendom van Mark en Annie Hoekstra. Zij bestierden hier deVéGé-kruidenierswinkel waar klanten in een boekje hun bestellingen door konden geven. Waarna het echtpaar de bestelde boodschappen aan huis bracht.

(Foto's: De Zakenman)

 

 

Luuk en jessica boerderijlst 1

 

Luuk en jessica boerderijlst 2

 

Luuk en Jessicca boerderijlst 2

 

Luuk en Jessicca boerderijlst 3



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!