Menu

zoeken

liz 3SINT NICOLAASGA - Lizzie (Elisabetta) heeft na 25 jaar familie Van der Heide in Sint Nicolaasga weer opgezocht. De inmiddels 30-jarige vrouw heeft een tijdje als pleegkind bij de familie gewoond. Hieronder het verhaal van familie Van der Heide.

,,Lizzie is nu dertig jaar en kwam met haar vriend, een cameraman en een geluidsman langs op de Pit 10 in Sint Nicolaasga. Onze huiskamer werd omgebouwd tot een echte studio. We kregen een inkijkje hoe opnames van bijvoorbeeld vijf minuten wel een paar uur werk geven.

Lizzie kwam als baby in 1992 als pleegkindje bij mevrouw Marianne van der Berg. Laatst genoemde woonde aan de Venusstraat 13. Daar werd zij liefdevol opgevoed samen met nog twee pleegkindjes. Toen ze vier jaar werd kwam ze bij ons op school, De Paedwizer. Tussen de middag kwam ze geregeld bij ons aan de Pit. Jaap had door ziekte van het hoofd mede verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van onze school. Hier bracht zij een heel gelukkige tijd door bij de juffen en had al snel speelkameraadjes.

Helaas kwam mevrouw Van der Berg op 13 maart 1997 te overlijden. Nu deed zich de vraag voor: waar moet Lizzie nu wonen? Het bleek dat ze nergens stond ingeschreven. Er was zelfs geen geboorteakte. Na een noodopvang bij wijlen Piet en Jenny van der Werf kwam ze terecht in het gezinnetje van Emma Bron. Emma woonde aan de Stripedyk in Idskenhuizen en Egbert (zoon van Emma) werd haar speelmaatje. Emma had echter toegezegd tijdelijk de zorg voor Lizzie op zich te nemen. Ze is negen maanden heel gelukkig geweest bij Emma en haar beide kinderen. Toen kwam Lizzie via jeugdzorg in het gezin van de familie Ykema-Kraak in Wyckel. Het was zwaar voor haar. Het was weer een nieuw adres waar ze soms werd gepest vanwege haar huidskleur. Lizzie had moeite zich te aarden in Wyckel en is daar niet echt gelukkig geweest. Toen ze 17 was is ze in een tehuis in Drachten geplaatst.

(Foto: Lizzie en Jaap v.d Heide maakten opnames in de Paedwizer. De school die Lizzie bezocht in haar kinderjaren)liz 1

Later volgden nog meerdere tehuizen en in Utrecht heeft ze tenslotte een hbo-opleiding in de media afgerond. Ze heeft al een documentaire gemaakt en korte filmpjes. Ze is nu heel gelukkig met haar vriend en samen verwachten ze een kindje in juli.

Maar toch heeft zich een groot drama voltrokken wat betreft haar identiteit. Haar biologische moeder heeft haar geboortebewijs voor een ander kind gebruikt. Lizzie bestaat dus niet! Ondanks herhaalde contacten met haar biologische moeder blijft deze vrouw en haar familie weigeren mee te werken aan DNA onderzoek. Heel verdrietig voor Lizzie. Ze heeft ook geen idee wie haar vader is. Zelfs een bezoek aan de politie in Italië (haar geboorteland) heeft geen resultaat gehad. Haar moeder pleegt daarmee identiteitsfraude. Dit gegeven belemmert Lizzie in veel burgerlijke zaken, zoals stemmen en landen die buiten het Schengenakkoord vallen te bezoeken. Ze wil nu met het maken van deze documentaire weer aandacht voor haar probleem vragen.

Wij hebben een heel gezellige middag met haar gehad en hopen dat haar pogingen vrucht mogen dragen. Geweldig dat je er was en dank voor je lieve knuffels. We houden contact!''

Familie J. van der Heide.

Wanneer de opnames in opdracht van de VPRO worden uitgezonden is nog niet bekend .Waarschijnlijk wordt dit eind dit jaar.

(foto's: De Zakenman)

liz



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!