Menu

zoeken

vrouwen van nuTJERKGAAST – De afdeling Doniawerstal van de vereniging Vrouwen van Nu is actief. Met een gemiddelde leeftijd van zeventig jaar zijn de leden dan wel ouder dan de inwoners van de vroegere gemeente die als naamgever dient, maar stilzitten is er niet bij. Elke maand staat een activiteit op het programma. ,,De Vrouwen van Nu is echt in stikje fan myn libben wurden”, zegt bestuurslid Janke Postma uit Tjerkgaast (links op de foto).

Janke Postma is sinds 1985 lid van de Vrouwen van Nu afdeling Doniawerstal. Op haar 29ste kwam ze er bij. Na haar trouwen verhuisde ze van haar ouderlijk huis in Rijs naar Tjerkgaast. ,,Myn mem fûn de Vrouwen fan Nu wol wat foar my. Sels wie se al sûnt har sechstjinde lid. ‘Dan leer je wat dames kennen en dat is hartstikke gezellig’. Ik wie stoppe mei wurkjen en naam de soarch foar de bern op my, lykas dat yn dy tiid gie. Ik sit no al in tiid yn it bestjoer as penningmeester. It is in ferlenging fan myn wurk. It hâld my beuzich.”

Landelijk en provinciaal
De Vrouwen van Nu bestaat uit zowel een landelijk, provinciaal en lokaal netwerk. ,,We hebben in de provincie Fryslân vijftig afdelingen”, zegt Frederiek Mandemaker uit Sint Nicolaasga, ondersteunend bestuurslid. De afdeling Doniawerstal telt zeventig leden. De vereniging organiseert elke winter zo’n zes activiteiten. Nu maken ze een inhaalslag vanwege de coronapandemie, die de vereniging in de afgelopen anderhalf jaar beperkende maatregelen oplegde. ,,Tijdens de corona hadden we het als bestuur hartstikke druk”, zegt Postma, ,,Iedere maand geven we een nieuwsbrief uit met de afgelopen en aankomende activiteiten. We hebben onze leden aan het werk gezet. We hebben ze gevraagd om foto’s te maken en op te sturen. In coronatijd hadden wij nog altijd activiteiten. Iedere maand hadden we via Zoom bestuursvergadering en ook onze jaarvergadering.”

(Foto: Marleen Oosterhof die dit voorjaar na 7 jaar afscheid nam als voorzitter van Vrouwen van Nu.)

vrouwen van nu 2

Subgroepen
Het jongste lid is 64 jaar, het oudste is 95 jaar (‘maar ze ziet er veel jonger uit’). De vereniging heeft allemaal subgroepen zoals een lees-, tuin-, reis-, quilt-, yoga-, borduur- en kaartenmakersclub. Als afdeling organiseren wij ook excursies. De bestemmingen zijn provinciaal en landelijk. Leden hebben keuze uit drie agenda’s: lokaal, provinciaal en landelijk. Deze zomer hebben de vrouwen een fietstocht gemaakt met het thema duurzaam leven. Vier leden hebben op dit gebied iets ondernomen. De dames fietsten in groepjes langs de locaties. De een vertelde over de warmtepomp, anderen over zonnepanelen, een imker en een tuin met veel biodiversiteit. De tocht is met een high-tea afgesloten. ,,Ik wie verbaasd oer it ferhaal fan de imker”, zegt Postma, ,,De leefwrâld fan de bij is in ramp. Bijen wenje tusken fjilden wêr’t spuite wurdt. Dat is erg soarchwekkend. Sa’n fytstochtje set dy wol oan tot tinken.”

Samen op reis
Vrouwen van Nu is voor veel leden een sociaal vangnet. Een lid dat pas weduwe werd, wilde toch op reis. Met een groep van de vereniging durfde ze het wel aan. Ze is naar Schotland geweest, met een landelijke reis van de Vrouwen van Nu. ,,It wiene allegear froulje fan har stân, sei se tsjin my”, vertelt Janke Postma, ,,Allegear provinsjalen mei deistich praat. Se hat sa fan it lânskip en de sfear enoaten.” Frederieke Mandemaker: ,,Als vrouw alleen ga je niet gauw meer op reis. Zo’n groep geeft je bescherming en je wordt tijdens de reis langs mooie dingen geleid. Van de twee meereizende gidsen (ook Vrouwen van Nu-lid) wordt wel verwacht dat ze hun talen een beetje spreken. Mocht er iets gebeuren, dan hoeven de dames zich geen zorgen te maken. De gidsen kennen de weg in het bezoekende land.”

Toekomst
Janke Postma is positief over de toekomst. ,,Korona is noch net foarby, mar wy ha ek yn de pandemie in soad organisearje kind. De ôfrûne tiid koenen wy as bestjoer ferskate aktiviteiten betinke. Mei de ynbring fan neie ideeën troch us leden op de jierfergadering yn jannewaris hawwe genoch oanbod om in mooi programma te meitsjen.”

Gelijkgestemden
Veel vrouwen zijn speciaal voor de subclubs lid geworden. Volgens Postma is het vinden van gelijkgestemden erg fijn. ,,Dat sosjale aspekt komt hiel bot nei foarren.” Mandemaker: ,,Je haalt veel voldoening uit de activiteiten en lezingen. Je kunt ook in je eentje achter de computerkennis vergaren, maar de vraag is of dat leuk is. Samen steek je veel meer op.”

vrouwen van u 1

(Foto's: De Zakenman)

De afdeling Fryslân van toen nog Bond van Plattelandsvrouwen (BvPF) is opgericht op 30 mei 1919. De landelijke organisatie ontstond elf jaar later, op 14 oktober 1930. Eerst hielden de Friese vrouwen zich afzijdig van de landelijke organisatie, maar in 1939 sloten zij zich aan. De Friese afdeling bestond vooral uit oud-leerlingen van het huishoudlandbouwonderwijs. In 1939 is de afdeling Doniawerstal opgericht, waaronder de dorpen Langweer, Idskenhuizen, Legemeer, Scharsterbrug, Tjerkgaast en Sint Nicolaasga vallen. In de provincie Friesland telt de Vrouwen van Nu ruim 3.700 leden, landelijk zijn er ruim 43.000. Vanaf 2011 is de naam Bond van Plattelandsvrouwen veranderd in Vrouwen van Nu. De vereniging bestaat niet alleen meer uit boerendochters en andere plattelandsvrouwen; veel leden hebben een andere achtergrond.



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!