Menu

zoeken

renado vrijwilligers 1SINT NICOLAASGA - Vrijwilligers zijn voor alle verenigingen onmisbaar. Dankzij deze radertjes van de samenleving kunnen mensen sporten, prettig leven en ontspannen. De Zakenman sprak met Voetbalvereniging Renado, brandweer Sint Nyk en zorginstelling Maeyekehiem, die niet zonder deze extra handen kunnen.

 De onderhouds- en schoonmaakploeg van voetbalvereniging Renado in Sint Nicolaasga begint elke de dag met een kop hete koffie. Negen mannen zitten in een kringetje in de werkplaats. Allen zijn, op één na, allemaal zestigplus en met pensioen. Jappie Nagelhout geeft leiding aan het vaste clubje. De oud-teamleider bij Wetterskip Fryslân weet wel hoe hij structuur aan de ploeg moet geven. ,,It is wichtich om wurk te sykjen dat by de minksen past. Wy ha hjir in soad talint foar technyk. Der
moast gebruk fan meitsje.” 

Gemeente
De inzet van de mannen is nodig. Gemeente De Fryske Marren hevelt steeds meer taken over naar de vereniging. ,,Dat is net slim, sa lang wy mar genôch frijwilligers hawwe, dan kinne wy it drage”, zegt Nagelhout. De ploeg is ontstaan nadat oude nestor Willem Huitema twee jaar geleden als vrijwilliger stopte. Voorheen deed hij samen met Johan Jaspers het onderhoud op het terrein. De taken werden hem teveel. Huitema zette daarom deze onderhoudsploeg op. Het vrijwilligerswerk deint mee op het ritme van de voetballers. ,,Renado is in sneinsploech. Dat betsjut dat hjir op sneons traind wurdt en op snein spile. renado vrijwilligers 7Wy meitsje alles klear foar it wykein.” Jappie Nagelhout is blij met ‘zijn’ groep. De sfeer is goed en iedereen weet van aanpakken. ,,Wy meie net kleie mei dizze mannen. Wy ferdiele mei syn allen de taken en dagen. It binne taken as de reklameboerden skjinmeitsje, skilderje, kantinetjinsten draaie, de klaaikeamers skjinmeitsje, ferljochting meitsje en it terrein klearmeitsje foar it wykein.” Het vrijwilligerswerk geeft de mannen ritme, maar is volgens Nagelhout vooral gezellig. ,,Ik fyts hjir ek wolris nei ta, wylst der foar my gjin wurk is. Dan meitsje ik in praatsje. It is hjir soms ek wolris te gesellich”, lacht hij, ,,Mei minsken wurkje, is it moaiste dat der is. Motiveare en goed meiïnoar oerwei kinne.”

Tijdelijk
Renado voetbalt niet lang meer op het complex aan de Groenendal. De bouw van een gezamenlijk sportpark voor de voetbalverenigingen Renado Sint Nicolaasga, VV Langweer en VVI Idskenhuizen is aanstaande. Over een paar jaar werkt Renado met de andere verenigingen samen. Nagelhout is benieuwd naar hoe het vrijwilligerswerk zich dan verdeelt. ,,It wurk by de club giet dan yn samenspraak mei VVI en Langwar. Warskynlik binne der dan twa keunstgersfjilden en twa echte gersfjilden. Dat skeelt al enoarm yn ûnderhâld. It sneinsfoutbal is echt in uitje. It soe hiel spitich wêze as dat ferdwine sie, mar de klub hat in ûnderstypjende rol. It wurdt mei de gearwurking in oare manier fan wurkjen. Ek de oare klubs ha frijwilligers.”

Bijzondere vrijwilligers
Ook werken bij de brandweer van Sint Nicolaasga en Langweer is vrijwilligerswerk. Wel krijgen de mensen per uitruk een vrijwilligersvergoeding. Korps Sint Nicolaasga bestaat uit zestien vrijwilligers in de leeftijd van 25 tot 54 jaar. De brandweer heeft een natuurlijk verloop. Bij het vertrek van een oudere collega komt een jongere in de plaats. Ploegleider Arnold van der Werf: ,,Wij hebben altijd genoeg vrijwilligers gehad, maar niet iedereen is voor het vak geschikt. Er haken mensen af vanwege de ernstige ongelukken waarbij wij hulpverlenen. Toch kan ook dat mooi werk zijn als het wel lukt om iemand uit een benarde situatie te bevrijden. Omdat je in je eigen gebied werkt, ken je ook vaak de mensen bij wie je een brand komt blussen. Om deze hulp te verlenen is voor de meeste vrijwilligers de reden om bij de brandweer te gaan."

De brandweerlieden van Sint Nicolaasga oefenen een keer in de twee weken om de vaardigheden op peil te houden. Alle zestien vrijwilligers dragen een pieper. Zij moeten bij brand binnen acht minuten ter plaatse kunnen zijn. ,,Bij een uitruk moeten minimaal zes mensen op de auto zitten. Tot nu toe is dat aantal altijd gelukt. Dat komt ook door de samenwerking met Langweer. De twee dorpen liggen vlakbij elkaar. Mocht het nodig zijn, kunnen wij bevelvoerders en chauffeurs uitwisselen."

Maeykehiem
De vrijwilligers van Maeykehiem zorgen ervoor dat de bewoners onderdeel van Sint Nicolaasga uitmaken. De zorginstelling heeft ruim honderddertig mensen die zich belangeloos inzetten. Vrijwilligers wandelen samen met bewoners naar de kerk, doen een spelletje of maken samen muziek. ,,Us frijwilligers soargje foar moaie aktiviteiten en ekstra beweging”, zegt bestuurder Trijn van der Meulen, ,,It is it libben fan eltse dei Dat makket dat hja ûnderdiel fan it doarp útmeitsje. Dat hat in enoarme mearwearde. Dy ferbining fan Maeykehiem mei it doarp komt ek om't in soad meiwurking út it doarp sels komt.”

De activiteiten lagen aan het begin van de coronapandemie stil. De individuele activiteiten en groepsactiviteiten komen nu weer los, maar wel voorzichtig met een aangepast programma en in kleinere groepjes. Maeykehiem kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. De match tussen bewoner en vrijwilliger is vaak een puzzel. ,,Do moatst in klik mei immen hawwe. Soms is it in famyljerol ynfolje om't famylje net altyd yn de buert wennet. Us frijwilligerskoördinator Martine spilet in wichtiche rol. Sei makket de puzzel kompleet. Wy binne bygelyks no op syk nei in musykfrijwilliger. In bewenner is musikaal en wol graach drummen leare. It is sykjen nei de júste persoan.” Soms zoekt Maeykehiem vrijwilligers voor een specifieke wens zoals wandelen, knutselen, de soos of de winkelochtend. Martine mailt dan naar alle vrijwilligers of doet een oproep op Facebook. Vrijwilligers kunnen zelf ook heel goed aangeven wat ze wel of niet leuk vinden om te doen. Iedereen heeft volgens Van der Meulen ‘wel iets bijzonders in de vingers’.

Halve eeuw
Maeykehiem is al vijftig jaar onderdeel van Sint Nyk. ,,Minsken fiele harmei Maeykehiem ferbûn troch de bewenners.’ Nieuwe begeleiders verbazen zich volgs de bestuurder altijd wanneer ze met bewoners gaan wandelen in het dorp of boodschappen doen. De bewoners van de zorginstelling kennen zoveel mensen en dorpsgenoten kennen hen bij naam. ,,Der binne ús bewenners en Mayekehiem tankbar foar en grutsk op.” 

(Foto's: De Zakenman)

renado



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!