Menu

zoeken

sjoukeSINT NICOLAASGA - Slager Sjouke Bouma uit Sint Nicolaasga gaat de planken op. De eigenaar van Tres Vers speelt een van de hoofrollen in het theaterstuk Slachtvisite. De bezoekers krijgen vooraf een vijf-gangen diner waarin alles van het varken wordt geserveerd. ,,Wy slachters bonkje op it toaniel in baarch út. Wy litte de minsken sjen wat se ha iten.”

Sjouke Bouma heeft niet lang hoeven nadenken over zijn deelname. ,,Sa ha in stik of wat slagters benadere en hun ideeën sketst. By in rûnfraach kaam myn namme in pear kear yn byld. Ik kriig it mailtje en ha drekt ja sein út entûsjasme. It toaniel fan de peergroup is freeslik professioneel.”

De slager vindt toneelspelen prachtig, maar heeft daar te weinig tijd voor. Lid van de Sint Nykster vereniging wordt hij daarom niet. Het slagerstoneel paste wel in zijn schema. Elke donderdagavond repeteert hij in Burgum. De repetities zijn afgelopen zomer begonnen. Alle slagers hadden bij het schrijven een flinke vinger in de pap. ,,Wy ha ynspraak op alles. Wy wolle net wat fertelle dat de toanielstikskriuwers leuk fine, mar wol wêr wy as slachters efter stean. Dat is it bysundere fan dit stik.”

Aan Slachtvisite doen negen slagers mee. Elke slager doet vijf of zes voorstellingen, één blijft achter de schermen. In totaal wordt het toneelstuk twintig keer opgevoerd. Volgens Bouma is het theater vernieuwend. Het publiek heeft dit nog niet eerder gezien, zegt de slager. ,,It is in modern, stoer stik. Ik ha it noch noait sa sjoen. Wy fertelle hoe it mei de bisten giet en dat it hieltiten better yn de slachterswrâld giet. It is in stikje reklame foar it slachtersfak. Sa stean ik der yn. Je hope de klant mear ynformaasje te jaan oer hoe it werklik giet. As der jongereinyn’e seal sit dy’t hjir entûsiast fan wurdt, dan soe dat hiel moai weze. Ik ha krekt in nije jonge oannaam. Dy begjint in januaris mei de slachtersoplieding. Der bin ik hiel bliid mei en suver wat grutsk op. Dasto it ambacht wer trochjaan meist.”

Op de wanden van de toneellocatie wordt het verhaal van de voedselindustrie verteld. De toeschouwer wordt van de baarmoeder van het varken, via de kraamkamer, naar de kelders van een slachthuis meegenomen. De kijker eindigt via de lift op het dak van de wereld en krijgt een blik op de toekomst van de voedselindustrie. De toneelgroep noemt de 360-graden projectie het een ‘digitale toverbal’. ,,It binne beamers dy de bylden op hege resoluusje yn 10K fertoane. De bylden wurden no yn studio’s op greenscreens makke. Alle musyk en bylden wurde spesjaal foar de foarstelling makke.”

Elke slager heeft een half varken. De ene doet de schouder en de ander snijdt de ham eruit. ,,Do hast koart de tiid om út te bonkjen. It is in ûnderdiel fan it stik.” Alle stappen zijn voor de slagers uitgeschreven, zodat alle vakmannen en -vrouwen dezelfde handelingen volgen en verhaal vertellen. Het uitbenen doet Sjouke Bouma zelf nog nauwelijks. Hij heeft er geen tijd voor en besteed het werk daarom uit. ,,Je krije it no weris op tafel, dat is wol leuk.”

Het vijf-gangendiner vooraf is door de slagers zelf bepaald. Wat er precies op het menu staat, blijft nog een verrassing. Wel wordt alles van het varken, van kop tot staart, geserveerd. Op het slagersevenement wordt het vijf-gangendiner ook vegetarisch geserveerd. ,,Ik fyn datsto my elkenien rekken hâlde moast. Ek mei fegetariërs. Oars soe dy net diel kinne nimmen oan it iten. Fjouwer prosint fan de minsken is fegetariër. As de foarstelling útferkocht is mei 75 man, dan binne der trije dy’t gjin fleis ite.”

Sjouke Bouma is te zien op vrijdag 29 oktober (try-out), 4 november (première), zondag 14 november, zaterdag 20 november (uitverkocht) en vrijdag 26 november. Tijdens de première staat Bouma samen met Jouke Klijn op het toneel. Klijn werkt bij Jacob Veltman in Burgum en is een oud-Sint Nykster. ,,Sa is it rûntsje wer rûn.” Sjouke Bouma heeft zelf een voorstelling opgekocht en een bus geregeld. Op 20 november bestaat het publiek uit de Sint Nykster delegatie van tachtig man. ,,Ik ha net iens reklame makke, mar de bus is al fol.”

Kijk voor informatie en de kaartverkoop op www.peergroup.nl/slachtvisite

(Foto: De Zakenman)

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!