Menu

zoeken

minicamping friesland 2LANGWEER - Anja Rijpkema heeft een hele drukke zomer achter de rug. Haar mini-camping Friesland had meer gasten dan ooit. ,,Het weer zat mee. Dat maakt echt verschil. Het heeft echt goed vol gestaan. Nog meer dan andere jaren.”

Dat het een goede zomer zou worden, had Rijpkema in eerste instantie niet gedacht. In maart en april regende het afmeldingen. De lock-down zorgde voor onrust. ,,We wisten niet meer wat wel en niet mocht. De toiletgebouwen moesten op slot. Campinggasten konden geen kant op, want ook de restaurants waren gesloten.”

Met het openen van het toiletgebouw en later ook de horeca stroomden de reserveringen binnen. De telefoon stond roodgloeiend. ,,Ik heb het antwoordapparaat erop gezet. Ik kon de hele dag wel aan de telefoon hangen, maar er was gewoon geen plekje meer vrij.” Ondanks de vele reserveringen, heeft Rijpkema de velden niet aangepast. De camping heeft de hele zomer de vaste indeling gehouden. ,,Ik had anders nog wel een veld kunnen vullen, maar dat leek mij niet verstandig.” De maatregelen waren volgens Rijpkema prima vol te houden. In het toiletgebouw mochten twee gasten tegelijkertijd aanwezig zijn. Verder was het vaak handen wassen en op elkaar wachten.

Wat anders was dan afgelopen jaren, was het aantal reserveringen. Op de bonnefooi langskomen was er niet meer bij. ,,Ik heb mensen moeten weigeren. De camping was vol. Het was echt sneu dat ik ze teleur moest stellen, maar het kon niet anders.”

Belgen en Duitsers annuleerden hun reservering nog op het laatste moment. ,,Zij moesten bij thuiskomst eerst twee weken in quarantaine. Dat zagen ze niet zitten.” Het waren vooral Nederlanders, die Langweer deze zomer ontdekten. Een aantal gasten was nog nooit in Friesland geweest. ,,Ze hoefden dit jaar maar twee uren te rijden, in plaats van de hele dag in de auto naar Zuid-Frankrijk. Ze konden hier prachtig fietsen en zwemmen. Varen kon ook, maar ik adviseerde gasten om ver van te voren een bootje te boeken. De watersportbedrijven hadden ook enorme drukte. Onze waterfietsen waren ook in trek.”

Het seizoen is nu bijna afgelopen. Rijpkema heeft nog een aantal reserveringen voor september staan en dan is het gedaan. ,,Het veld loopt nu leeg. Het weer wordt ook minder. Wat dat betreft is het naseizoen hetzelfde als voorgaande jaren. Maar de agenda voor volgend jaar stroomt wel weer vol. Ik ben benieuwd of het dan weer zo druk wordt.”

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!