Menu

zoeken

De Ûlesprong 4SINT NICOLAASGA - De Ulesprong kon deze zomer op duizenden bezoekers rekenen. Het recreatieterrein aan het Tjeukemeer was de plek om een frisse duik te nemen. Wobbe en Jellie Nieborg uit Sintjohannesga exploiteren het dagrecreatieterrein sinds deze zomer. Ze hebben de problemen uit het verleden achter zich gelaten en er een veilige plek van gemaakt, zoals ze zeggen.

De drukte op de homo-ontmoetingsplek, die het dagrecreatietterrein voor een deel was geworden, is er nauwelijks nog. ,,Sinds de camera’s er staan, blijven ze weg. Het is hier nu weer netjes en schoon.’’

De drukte voor het dagreceatieterrein was in de tweede helft van de zomer groot. Bezoekers kwamen overal vandaan. Een gezin uit Leeuwarden kwam iedere dag aan het Tjeukemeer vakantievieren. Een ouder echtpaar uit Assen kwamen op de motor om uit te puffen. Een familie in Schiedam maakte dankbaar gebruik van de faciliteiten. ,,Het mooiste vond ik nog het stelletje dat ‘s ochtends vroeg hier als eerste kwam. Zij zat in de rolstoel en ze genoten beiden zo van het uitzicht. Dat was prachtig.”

De anderhalvemeter-maatregel is lastig te handhaven. Met name jeugd zit graag bij elkaar, soms in groepen van dertig man. ,,Ik zeg er wel wat van, maar dan vertellen ze dat ze nog geen achttien zijn. Dan mag het. Ik kan het niet controleren. Ik wil hier ook niet als politieagent op het terrein lopen. Dat werkt ook niet. Verder heb ik absoluut geen klachten hoor. Ze ruimen hun rommel op en gedragen zich keurig.”

Nieborg zit vol plannen voor het terrein. De kiosk krijgt komend weekend een nieuw dak. Ook wordt een luifel geplaatst. De populaire visspot wordt opgeknapt. ,,Ik wil de hele winter een beetje doorpielen. Dan hebben we het netjes voor volgend jaar.” Hoofdbreker blijft de vele resten plastic. De sporen van het Beachrockers Festivalzijn nog overal in het zand te vinden. ,,We hebben al een zuiger gebruikt, maar het helpt niet veel. Ik denk dat het nog jaren duurt voordat het schoon is.”

De beheerders gaan nog met gemeente De Fryske Marren, politie en provincie om tafel om de toekomst te bespreken. Nieborg vindt dat campers gebruik van het parkeerterrein mogen maken. ,,En alle struiken moeten weg. Dat houdt ongewenste bezoeker hier ver vandaan.” Nieborg blijft positief. ,,We hebben er veel werk van gehad om het zo voor elkaar te krijgen. Wij geven de moed niet op. Ze krijgen ons hier niet zomaar weg.”

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!