Menu

zoeken

gladiolen Westend Sint NykSINT NICOLAASGA – Zes hectare gladiolen had hij klaar staan die hij teelt voor een collega bollenteler, Sjef van der Avoird van Agrovoird Akkerbouw- en loonbedrijf. Zijn collega kon ze niet aan de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse slijten Door corona ging het hele evenement niet door. Gelukkig vonden de bloemen hun weg naar een koper in Amerika.

,,Het is het risico van het ondernemerschap”, zegt de akkerbouwer nuchter. Sjef van der Avoird heeft een akkerbouw- en loonbedrijf in Bantega. Vijf jaar geleden is hij met de teelt op de velden rond Sint Nicolaasga begonnen. Op dit moment heeft hij in Sint Nyk vijftig hectare eerstejaarsplantuitjes voor de export en vier hectare zaaiuien voor de Nederlandse markt.

De coronaperiode noemt hij vervelend. ,,De schuren zitten vol. De voedingsindustrie gaat gelukkig wel door. De plantuitjes vinden hun weg wel in de export, omdat het uitgangsmateriaal is. De sierteelt is een ander verhaal. Die sector staat nu stil. Evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse hebben nu geen prioriteit. Corona heeft dat wel.”

De Sint Nykster landerijen moeten hun bloemen voorlopig even missen. Telers nemen op dit moment geen risico. Mogelijk dat Van der Avoird groente inzaait. ,,Vorig jaar hebben we drie hectare pastinaak geteeld. Helaas zorgde de donkere zandgrond van Sint Nyk voor donkere plekjes op de wortel waar door ze niet goed genoeg voor de consumentenmarkt waren. Toch was de opbrengst goed. Ook de klassieke wortelteelt doet het in het gebied goed. Wel blijft de peen wat korter dan we gewend zijn. Achteraf hadden we misschien beter weer groenten kunnen inzaaien, maar dat is nu.”

Sjef van der Avoird, zijn vrouw Harmke Abma en een aantal zelfstandigen zijn met name van de groenteteelt afhankelijk. De door de regering in het leven geroepen fondsen voor ondernemers waren zeer welkom, zeker voor de collega-bollenteler, waar Sjef van der Avoird zijn gladiolen voor teelt. ,,Het is een onzekere situatie. Niemand wil nu risico’s lopen en daar moeten we het mee doen.”

(Foto's: De Zakenman/Sjef van der Avoird)

WhatsApp Image 2020 08 25 at 11.14.17Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!