Menu

zoeken

proefveld mais Doniaga 3DONIAGA - Provincie Fryslân is met een maisproef in Doniaga en Joure gestart, waarbij voor de teelt geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In plaats daarvan worden andere gewassen mee gezaaid, die een positief resultaat op de oogst moeten geven. Het veredelingsbedrijf Nordic Maize Breeding in Doniaga, dat zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van zeer vroege snijmaïsrassen voor de Noord-West Europese markt, werkt aan de Friese proef mee.

,,De belangrijkste vraag is hoe we zonder gebruik van Roundup het gras de baas worden?”, zegt Griet Raaphorst van Nordic Maize Breeding uit Doniaga, het bedrijf dat op zaterdag 8 mei inzaaide. ,,Als je besluit om geen onkruid meer te spuiten, dan heb je opeens veel meer mogelijkheden, zoals het meezaaien van graansoorten.” Raaphorst probeert onder andere het eiwitgehalte van de oogst hoger te krijgen door bijvoorbeeld stokslabonen mee te telen.

Dat het mais er op dit moment er wat triest bijstaat, klopt volgens Raaphorst. ,,Het is oud grasland op veengrond dat is opgedroogd. We kijken nu hoe we het gras een opdoffer kunnen geven zodat de mais mooi opkomt.”

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!