Menu

zoeken

Repair caféSINT NICOLAASGA – Sint Nicolaasga krijgt een Repair Café. In de HobbyWerkPlaats aan de Rengerstraat in Sint Nyk worden gratis kleine reparaties uitgevoerd. Elke eerste woensdagmiddag van de maand vindt de bijeenkomst plaats.

Koos de Jong, Carin Bouma en Jan Buitenga zijn de initiatiefnemers. Alle drie zijn ze bij verschillende verengingen betrokken. Bouma en Buitenga zijn bestuursleden bij de HobbyWerkPlaats en de Creatheek. De Jong is voorzitter van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Sint Nicolaasga.

Britse inspiratie
De inspiratie komt van de Britse televisieserie The Repair Shop. Oude erfstukken worden in het programma opgeknapt. Buitenga is door de kunsten van de handige experts gefascineerd. ,,Wat se dêr dogge, is echt skitterjend. Sa útgebreid geane wy it hjir net dwaan. Dat is bûten ús berik. Yn it programma skuorje, lakke en poedercoaten se it spul. Dêr is hjir gjin tiid foar. Mar it programma is sekers in grutte ynspiraasjebron foar ús.”

700 cafés
Het oprichten van een Repair Café is op zichzelf geen nieuw idee. Het initiatief begon in 2009 in Amsterdam. Nu zijn wereldwijd op ruim zevenhonderd plaatsen Repair Cafés te vinden. In Joure en Lemmer zijn ook vrijwilligers actief.. De Jong: ,,Wy fregen ús oft it ek wat foar Sint Nyk wêze soe. De lokaasje, de HobbyWerkPlaats, is goed. No moatte we sjen oft dêr animo foar is.”

Geen concurrentie
Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, zijn gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. De vrijwilligers repareren bijvoorbeeld speelgoed en elektronica of doen eenvoudig naaiwerk. ,,In rits yn in broek sette is lêstich . As de minsken sels de rits al út de klean kinne helje, dan sette wy der wer in nijenien yn.” Ook kunnen de vrijwilligers een stekker vervangen en een stoel of tafeltje repareren. Het Repair Café is er in principe voor alle klussen, zolang ze niet met de lokale middenstand concurreren. ,,Foar in lekke fytsbân giest mar nei Nota Tweewielers”, zegt Bouma. De reparaties zijn in principe gratis en worden zoveel mogelijk op de middag zelf uitgevoerd. Eventuele gebruikte onderdelen worden wel in rekening gebracht. In de werkplaats staat daarnaast een pot voor de vrijwillige bijdrage.

Handige handen
De HobbyWerkPlaats in Sint Nyk is een plaats waar gepensioneerden gedurende zeven dagdelen in een week kunnen houtbewerken, timmeren, meubelmaken, lijmen, lassen en knutselen. In de naastgelegen Creatheek is plek om te breien en te beeldhouwen. Deze creatieve hoek van Sint Nyk telt ongeveer negentig leden.Bouma, Buitenga en De Jong willen klein starten, net zoals ze met de Creatheek en de HobbyWerkPlaats ooit zijn begonnen. De handige mensen komen dan eerst ook uit de eigen achterban. Toch kunnen ze nog een paar gouden handjes gebruiken. Het Repair Café zoekt vrijwilligers die kleding kunnen verstellen met de naaimachine.

Oanwinst
De initiatiefnemers zijn positief gestemd. Buitenga: ,,Toen wy begûn binne mei de Creatheek wie it ek sa: ‘sjoch mar wat it wurdt’. Wy binne der wis fan dit ek it Repair Café in goeie oanwinst foar it doarp is.”

In de HobbyWerkPlaats aan de Rengerstraat 1 in Sint Nyk kan een ieder vanaf woensdag 6 februari terecht voor kleine reparaties. Het café voor kleine reparaties opent daarna elke eerste woensdag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur.

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!