Menu

190614 Camping Blaauw0SINT NICOLAASGA – De zomer staat voor de deur en daarmee begint voor de mensen die een camping draaiende houden de hectiek. Het team van Landgoed Eysinga State/Camping Blaauw in Sint Nicolaasga staat te popelen. ,,Op in kamping moat reuring wêze.”

,,Uiteraard, u kunt aan de balie gewoon een handdoekenpakket bij bestellen. […] Goede reis en tot vanmiddag.” Dineke Soeting hangt de telefoon op. Bij de receptie staat de volgende gast te wachten, die graag zijn verblijf in één van de landhuizen wil verlengen. Achter zijn rug steekt een vakantieganger zijn krant De Telegraaf de lucht in en groet richting Soeting. ,,De twee-vijftig ligt op de balie.”

Het is een komen en gaan van mensen op Landgoed Eysinga State en Camping Blaauw. Het is de vrijdagochtend voor het pinksterweekend. De echte drukte wordt rond een uurtje of één verwacht. ,,We ha hjoed tritich oankomsten”, vertelt Dineke Soeting. Hemelvaart, pinksteren en de bouwvak zijn de drukte momenten. ,,Mei de feestdagen sjogge jo dochs dat der ek in hiele soad Sint Nyksters in plakje rûnom de swimviver ha wolle. De sfeer yn dizze wykeinen is hiel bysunder. It binne in soad famyljes, dy’t ik as Sint Nykster faaks ek noch kin, dy’t spultjes dogge en de barbecue oanstekke. Foar ús binne de freeds, as de minsken oankomme, en de moandei, as de minsken wer nei hûs gean, hiel drok. Aanst yn de skoalfakansjes komme de minksen fan ferskate plakken en op ferskate mominten. De ien komt op it lêtste momint foar in plak op de natuurkamping, in oar had foar seis wiken in seizoensplak.”

190614 Camping BlaauwDineke Soeting vertelt bevlogen over het dynamische werk van het team dat de camping draaiende houdt. ,,It iene momint sette jo in bakje kofje, mar it komt sa faak foar dat dy nei in skofke noch altiten kâld op de tafel stiet.” Met drie personen wordt de receptie gerund. Dan zijn er in de drukke perioden zeven mensen voor de huishouding, twee voor het schoonmaken van de toiletgebouwen, acht voor de animatie, drie bij de technische dienst en twee ‘grasmaaiers’. ,,Eins binne it acht of njoggen fêste kreften, mei help yn de drokke periode.” Ook de agenda van de technische dienst kan met de minuut veranderen. ,,As alle húskes beset binne, dan is der altiten wol wat te dwaan. In faatwasser dy’t net goed wurket, in rút dat net mear iepen giet. Faaks ha de mannen moarns yn de holle om bygelyks te gean skilderen, mar yn njoggen fan de tsien gefallen moatte se wer by it wurk wei. Dizze wike wie it plan om te gean snoeien. Komt der oanwaar en sloegen alle aardlekskeakelers fan deExpatria-bungalows troch. Do moatte jo lâns alle streamkasten om skeaklers ien foar ien wer omheech te setten. En dan komt ek noch it opromjen fan alle takkeboel en sa der noch by.”

De werknemers genieten van de drukte. Geen dag is namelijk hetzelfde. ,,Op in kamping heart reuring te wêzen. Reuring is it moaiste fan dit wurk. De minsken binne boppedat op fakansje en dus faaks op skik.” Het vakantiepark heeft 140 losse kampeerplekken, ruim 20 natuurcampingplekken, 90 stacaravans, 50 vakantieboerderijwoningen, 60 landhuizen, 19 Expatria’s en 6 safaritenten. Volgens Soeting hebben de bosrijke omgeving en de meren een enorme aantrekkingskracht op de campinggasten. ,,Troch de Kulturele Haadstêd sjogge jo ek dat mear minsken Fryslân witte te finen. As it dan ek noch moai waar is, dan komme de gasten graach dizze kant op. Jo kinne hjir fansels moai fytse, kuierje en mei in boat sitte jo sa op de Langwarder Wielen en kinne jo oeral yn Fryslân komme. Boppedat is it stik troch de Houtfeart fansels prachtich.” De rust is ook een kenmerk dat mensen aanspreekt. ,,Ik ha it sels mei myn gesin ek meimakke. Nei tsienen is it stil. En moarns meitsje de fûgels it measte lawaai.”

Het vakantiepark blijft ondertussen in ontwikkeling. De afgelopen jaren is er geïnvesteerd in het uitbreiden en vernieuwen van de verblijven. In de aanloop naar het nieuwe seizoen is de bestrating aangepakt en zijn de stroompalen vernieuwd. In de rustige winterperiode worden dergelijke klussen bij de kop gepakt. ,,Elts jier ha we wer plannen, mar foar jo mei de eagen knipperje is it alwer april. Nei novimber moatte jo ek skerp wêze, want júst as it rêstich is, ferjitte jo dingen.”

Het team van Camping Blaauw kan niet wachten tot de zomer drukte begint. ,,Fansels is er altiten wol wat, mei syn allen besykje we oplossings te finen en it minsken nei de sin te meitsjen.” Ondertussen staan drie dames bij de balie te wachten. Ze leveren de sleutel van hun huisje in, nadat ze als vriendinnen een midweek in Sint Nicolaasga hebben doorgebracht. Het afscheid bevestigt de uitspraak van Soeting. ,,Wat een prachtige plek hebben jullie hier. Wij hebben een fantastisch verblijf gehad. Jullie hebben er drie Friesland-fans bij.”

190614 Camping Blaauw2

Brasserie Blaauwpleats middelpunt
Edward Luttikhuis staat voor de tiende seizoen aan het roer van Brasserie Blaauwpleats, die centraal op de camping ligt. De missie om meer mensen van buiten naar de eetgelegenheid te krijgen, is gelukt. ,,Het is inmiddels drukker is de ‘rustige’ maanden, dan in de zomer”, vertelt hij trots. De strategie is ook vooral een concept neer te leggen waarbij kinderen centraal staan. ,,Als je de kinderen binnen hebt, dan heb je de ouders ook.” De kindvriendelijke locatie helpt daarbij enorm. Introductie van bijvoorbeeld Borrel&Bite, voor tien euro vier drankjes en een borrelplankje, blijkt een succes. Ook de bingo-avonden, op de feestdagen en alle zaterdagen in het hoofdseizoen, zijn inmiddels een begrip. ,,Het begon met 22 man, maar inmiddels gaat het om honderd tot tweehonderd mensen. Ze komen uit Sneek, Joure en de directe omgeving voor de gezelligheid en de leuke prijzen.” Brasserie Blaauwpleats is inmiddels de camping ontgroeid, zeventig procent van de gasten komt uit de regio en dertig is vakantievierder. ,,Dat was de missie. De inbreng van Frans van Eysinga is daarbij cruciaal geweest. Toen wij begonnen stond er een concept dat niet meer levensvatbaar was. Frans denkt mee en gaf mij de kans om in loondienst iets op te bouwen. Eerst in eigen beheer en daarna mocht ik het aanpakken, uitbouwen en uiteindelijk zelf runnen. Dat kon na drie jaar.” Luttikhuis hoopt dat nog meer mensen naar de Blaauwpleats weten te vinden. ,,Heb je wat te vieren, denk dan eens aan de Blaauwpleats. Wij staat open voor alles en kunnen alles.”

(Foto's: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!