Menu

zoeken

190419 KBO EtenSINT NICOLAASGA – KBO Sint Nicolaasga e. o. slaat op de trom. De ouderenbond is op zoek naar nieuwe aanwas. Het bestuur wijst daarom op een scala aan activiteiten, dat wordt georganiseerd, en andere voordelen van een lidmaatschap. ,,It is by ús al in skoft de normaalste saak fan de wrâld dat eltsenien wolkom is. De K yn de namme KBO stiet dan noch wol foar katolyk, mar jo hoege net katolyk te wêzen om lid te wurden.”

Landelijk werken de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) aan een fusie tot één grote ouderenorganisatie. Sint Nicolaasga kent alleen maar een KBO. ,,Njoggentich presint fan ús leden is katolyk of hat in roomske êftergrûn. Doch wurkje wy al, sa as de bûnen no lânlik ek wolle. Fergelykje it mei de KPJ. Dat stiet foar Katholieke Plattelands Jongeren, mar dochs is eltsenien wolkom. Hokker êftergrûn jo ek ha. Dat is neffens ús ek ta te juichen”, legt voorzitter Koos de Jong uit. Alleen de Dag voor Zieken en Ouderen heeft nog een rooms-katholiek tintje. ,,Dat is yn wezen foar ús de startsnein. In tsjinst yn de roomske tsjerke mei kofje yn Het Zalencentrum.” De Jong wijst er op dat ook in het bestuur niet iedereen katholiek is. ,,En foar ús krystmiddei ha we sels de dûmnee útnoege. Hjir is gjin ferkeard wurd oer fallen. En wêrom soe it ek?”

Door de benadrukken dat de ouderenorganisatie net zo goed een andere naam kan dragen, en die op termijn wellicht ook krijgt, hoopt het bestuur drempels voor ouderen weg te halen. KBO Sint Nicolaasga heeft op dit moment 250 leden. Op de meest druk bezochte activiteiten komen maximaal vijftig mensen af. ,,Dat is moai, mar it kin better”, constateert bestuurslid Theo Knoop, ,,Dat komt fansels ek omdat minsken harren net sa gau mear âld fiele. De trochsnee leeftiid rint nei de tachtich. We sjogge graach dat er wat mear ‘jongerein’, fan fiifen-sechtich, santich jier, komt.”

190419 KBO BestuurVoordelen zijn er voldoende. KBO Sint Nicolaasga organiseert per jaar zeven of acht activiteiten of bijeenkomsten. Af en toe wordt daarbij de samenwerking met de lokale afdeling van De Zonnebloem gezocht. Sommige evenementen zijn echt bedoeld voor de leden, maar er worden ook regelmatig bijeenkomsten via De Zakenman aangekondigd waarvoor iedereen welkom is. ,,Ek as jo tritich binne, sille we jo net by de doar tsjinhâlde. Yn de praktyk binne it faaks deselde minsken.” Voor het aankomende seizoen wordt er bijvoorbeeld een notaris uitgenodigd, die vragen over bijvoorbeeld het opmaken van een testament beantwoord. ,,Ien kear yn it jier ha we sa’n serieus ûnderwurp. Mar yn oktober sille we ek it ôfskied fan Teake van der Meer yn Het Zalencentrum mei organisearje”, benadrukt Koos de Jong. Met een fietstocht, waarmee de befaamde ‘Oude Vandagentocht’ van notabelen in Sint Nyk nieuw leven wordt ingeblazen, wordt het seizoen traditioneel afgesloten.

Vier of vijf keer in het jaar wordt er een spelmiddag georganiseerd. Leden kunnen daar bijvoorbeeld een kaartje leggen of rummikubben. ,,Mei ynlis. Twa konsumpsies binne gratis. Eins ha we dit oernommen fan de eardere soos. Yn ‘e winter is op ‘e lêste tiisdei fan ‘e moanne de mooglikheid om bygelyks te klaverjassen, mar ek te skutjassen. Eins is ús generaasje de ienige noch dy’t de regels fan dit kaartspultsje kin. Oer tweintich jier wit nimmen mear wat skutjassen is.” De activiteiten probeert KBO voor de leden gratis te houden. Dankzij de contributie, maar vooral ook advertenties van de plaatselijke middenstand in nieuwsbrief Aktyf is er een potje om dat te financieren. ,,Salang it fergees kin, hâlde we dat ek sa.”

190419 KBO BijeenkomstEen lidmaatschap bij de KBO kost 27,50 euro per jaar. Daarbij heeft een lid ook het voordeel van een korting op de ziektekostenpremie van De Friesland en Zilveren Kruis. Met name de laatste biedt KBO-leden nog extra’s. Zo worden de kosten voor het vijf jaarlijks herkeuren van het rijbewijs van ouderen volledig vergoed en krijgen ze het eerste jaar van de contributie bij KBO terug. De Friesland biedt alleen nog tien procent korting op de reiskostenverzekering aan. ,,Der binne minsken allinnich al lid fan ‘e KBO om de ekstra’s bij Zilveren Kruis”, stipt Theo Knoop aan.

Van de 250 leden is ook een categorie, die zich als ouderen verplicht voelen om bij een bond aangesloten te zijn. Koos de Jong markeert het voordeel van de hechte samenwerking in gemeente De Fryske Marren. ,,KBO Sint Nyk is oansluten by Fryske Marren Vitaal. As lytse doarpsferiening krije jo by de gemeente net in soad dien. Nei in grutte oerkoepelende organisaasje wurdt wol heard. Sa ha we it bygelyks in kliïntstipe op poten setten, dy’t âlderein help jout as se in WMO-fraach ha. Sa is KBO net allinnich mar geselligens mar jout it ek belangenberhartiging.” Een lid krijgt bovendien maandelijks het landelijke ledenblad op de mat en de nieuwsbrief Aktyf.

Voor vragen of inlichtingen kunt u terecht bij Koos de Jong via 0513-431220 of Gelly van der Weij via 0513-432119.

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!