Menu

zoeken

180928 Blues BrothersSINT NICOLAASGA – Het stof moet even van het pak worden geblazen, maar de kleding past nog perfect. Guus Bax en Jeroen Hoekstra uit Sint Nicolaasga kruipen op 15 december, tien jaar na het memorabele concert in Het Zalencentrum, opnieuw in de huid van Elwood en Jake Blues, oftewel de Blues Brothers. Net als in de film staat de show in het teken van een goed doel, in dit geval Stichting Semmy. ,,It wurdt in Blues Brothers belibbing.”

Alles wordt uit de kast getrokken om de naar eigen zeggen ,,in ienfâldige Sint Nykster tegelsetter en in slachter” om te turnen tot de rasartiesten uit ,,de allermooiste muziekfilm allertijden”. Jeroen Hoekstra: ,,Blues Brothers 1 ha ik misskien al tritich of fjirtich kear sjoen en eltse kear sjoch ik wer wat nijs.” Op zaterdag 15 december wordt Het Zalencentrum omgebouwd tot ‘Palace Hotel Ballroom’. De befaamde locatie in Chicago, waar een groot deel van de film zich afspeelt. ,,Foar de minsken dy’t de film in kear sjoen ha, wurdt it in feest fan herkenning. Alles is op dizze jûn Blues Brothers”, voorspelt Guus Bax.

,,It wurdt in echt professionele sjo. We binne my in hiel soad leuke saken dwaande”, legt Hessel Faber uit. Als organisator van het Brêgepop in Scharsterbrug is hij tot ‘hoofd productie’ gebombardeerd. ,,It moat in belibbing wurde. Sa komme der meardere podia”, licht hij een tipje van de sluier op. Bandlid Coenraad van Meekeren knikt instemmend. ,,It wurdt noch grutter en moaier as de foarige kear. Diel twa fan de Blues Brothers film wie miskien weardeleas, us diel twa wurdt in hiel stik better.”

180928 Blues Brothers 2008

De oorsprong van de bijzonder Blues Brothers-act ligt in 2007. Buurtvereniging WWES liet zich voor een praalwagen door de legendarische film inspireren. In de aanloop naar de allegorische optocht moesten de twee beoogde zangers verstek laten gaan. Guus Bax werd gevraagd. Hij had in een schoolband al eens met een leraar de Blues Brothers vertolkt. Bax benaderde op zijn beurt zwager Jeroen Hoekstra, die net bij punkrock coverband Spoar 5 was begonnen. Het live-optreden op de praalwagen leverde een stroom aan positieve reacties op.

,,Yn de film jouwe Elwood en Jake optredens om sa fiiftûzen dollar by inoar te krijen om in weeshûs te rêden. Sa is it ydee ûntstien om in jier nei de optocht in konsert te jaan foar it goeie doel”, legt Guus Bax uit. Het Zalencentrum was op die decemberavond in 2008 afgeladen vol. Als goede doel werd Stichting KiKa gekozen. Rond dezelfde tijd werden kinderen in drie gezinnen in Sint Nicolaasga door kanker getroffen. ,,Fansels mei nimmen dizze freeslike sykte krije, mar in bern al hielendal net.” Besloten werd om een derde van de opbrengst ten goede te laten komen aan Stichting Semmy. ,,Een stifting wêr al it jild nei it doel giet, sels postsegels foar brieven wurde troch de frijwilligers betelle”, vertelt Jeroen Hoekstra. Het is ook de stichting waar de ouders van Femke Hoogland, het Sint Nykster meisje dat in 2008 aan hersenstamkanker overleed, actief voor zijn.

180928 Blues Brothers bedrag 2008Tien jaar na het succesvolle concert in Het Zalencentrum zetten Guus Bax en Jeroen Hoekstra weer hun donkere Blues Brother-zonnebrillen op. ‘We’re putting the band back together’, luidt de boodschap. Een groep vrijwilligers is druk bezig om een onvergetelijk programma in elkaar te zetten. Aanvullende acts maken het plaatje op de vijftiende van december compleet. De opbrengst gaat dit keer volledig naar Stichting Semmy. ,,Yn de tuskenlizzende jierren ha ik myn nichtje oan hersenstamkanker ferlen”, zegt Coenraad van Meekeren, ,,It is dus in doel dat ús allegear ticht by it hert leit. En ek de famylje Hoogland is roerd dat wy de yntreejilden folslein oan Semmy jouwe.” Eerst kan de plaatselijke middenstand speciaal samengestelde sponsorpakketten met kaarten voor het benefietconcert aanschaffen. Daarna start de losse kaartverkoop.

De voorbereidingen lopen inmiddels al een klein jaar. De repetities met dezelfde band als tien jaar geleden zijn al maanden in volle gang. ,,Sommigen moasten harren ynstrumenten wol wer ôfstofje. Of it slagget? It begjint wol op wat te lykjen”, zegt Hessel Faber met een grote knipoog. Coenraad van Meekeren kan daar lachend mee instemmen. ,,We spylje aanst wol wat nije nummers, mar eins is muzyk meitsjen lykas fytsen. Dat ferleare jo net samar.” Dat geldt ook voor de tegelzetter en de slager, die als de Blues Brothers het podium bestormen. ,,Earlik wier, mei repetearen ha’k in hiel soad muoite. Ik moat minsken foar my ha. As al dy gesichten aanst op my rjochte binne, dan giet er in knop om”, bekent Jeroen Hoekstra. Tien jaar geleden werd er 16.570 euro opgehaald en dat is voor de enthousiastelingen weer het streefbedrag. Guus Bax: ,,Mar dêr giet it net om. It giet om it doel. Wy sille dêr tidens de jûn ek romte foar meitsje. En it giet fansels om de sjo, dy’t wy as ‘Blues Brothers and friends’ op tou sette. It wurdt geweldich.”

Verkoopadressen voor de kaarten worden in een later stadium bekendgemaakt. Ook particulieren hebben de mogelijkheid om sponsorpakketten voor het benefietconcert aan te schaffen. Kijk voor meer informatie op www.bandofbluesbrothers.nl 

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!