Menu

zoeken

180713 Masterplan tekeningSINT NICOLAASGA – Sport, onderwijs en wonen zijn de speerpunten in het ‘Masterplan Sint Nyk 2018’. Met de dorpsvisie in de hand zijn inwoners van Sint Nicolaasga met de drie urgente onderwerpen aan de slag gegaan. Het masterplan stelt een denkrichting met een integrale aanpak voor. ,,Net in winskenlistje, mar realistyske sketsen om it tinken mei inoar oan de gong te krijen.”

Het masterplan is inmiddels aan betrokkenen, het gemeentebestuur en het dorp gepresenteerd. De uitgangspunten zijn een verdere uitwerking van de dorpsvisie, die een aantal jaren geleden voor de periode 2012 tot en met 2025 is gemaakt. ,,Dêr yn ha we besocht in antwurd te finen op de fraach ‘Wêr lizze de kânsen en bedrigings as it giet om leefberens en bedriuwichheid in Sint Nyk?’ Gjin adhoc-belied mar in koers foar de kommende jierren”, blikt Thea Postma terug. Als voorzitter van de ondernemersvereniging is zij in het comité Wolwêze Sint Nyk vertegenwoordigd.

Tijden veranderen en daarom is een update van de dorpsvisie wenselijk. Uit tafelgesprekken kwam naar voren dat er voor de komende tijd behoorlijke uitdagingen liggen op het gebied van sport, wonen en voorzieningen voor jeugd. Ook het onderwijs is gaandeweg het proces als thema in het masterplan gevoegd. ,,Yntusken hat it ûnderwurp jeugdfoarsjennings mei de oerdracht fan De Wissel oan de ferienings in eigen libben krigen. Dat is posityf en dêrom is dat thema fjierder net utwurke yn dit masterplan. Ynfrastruktuur is der by kaam omdat we ûntdutsen dat dêr in hiele soad mei gear hinget.”

Samen met betrokken partijen zijn de thema’s verder uitgewerkt. Voor sport schoven onder andere voetbalclub Renado en paardensportvereniging De Oorsprong aan, terwijl voor onderwijs de drie scholen en Skik Kinderopvang en peuterspeelzalen hun zegje konden doen. Voor het onderwerp wonen is Stichting Wonen Zuidwest Friesland er bij betrokken. ,,Dizze partijen kinne in goed bield jaan fan wat der allegear spilet en hokker útdagings der foar de takomst lizze.”

Voor sport is het idee om aan de westkant van Sint Nicolaasga een sportzone te realiseren. Dit lost verschillende knelpunten op. Al geruime tijd wordt gesproken over een verhuizing van voetbalvereniging Renado. De huidige kleedgelegenheid is te klein en sterk verouderd. De 36 jaar oude Doniahal heeft een capaciteitsprobleem en moet worden vernieuwd. De gymzaal aan de Kerklaan is zelfs nog meer gedateerd. Met de sportzone ontstaat ook de mogelijkheid om de ontsluiting te verbeteren. ,,As jo nei de maneezje sjogge, dan ride grutte auto’s mei grutte karren no kriskras troch Sint Nyk. Ek lâns de skoallen. Mei in nije ûntslutingsdyk efter Bosma Melktechniek lâns helje we de tagong nei de nije sportfjilden, sporthal en maneezje út it doarp wei.”

De grond waar de sportzone is uitgetekend, is al in bezit van de gemeente. In de plannen is ook gedacht aan outdoor sportfaciliteiten en voldoende parkeerruimte. ,,It is in integrale tinkwize. We sjogge dat er ek ferlet is foar mear parkearplakken foar de tennisklub, iisclub en skeelerbaan. Boppedat is der bygelyks gjin kantineromte foar de iisklub, mocht der ris yn de winter in evenement wêze. Dy soe dan yn de fuotbalkantine kinne.”

Een Integraal Kind Centrum is in het masterplan op het vrijkomende b-veld van Renado geprojecteerd. In het nieuwe gebouw moeten de scholen - die elk hun eigen identiteit en kwaliteit behouden –, kinderopvang en peuterspeelzaal onderdak krijgen. In de dorpsvisie werd het idee voor één gebouw voor de dorpsscholen al genoemd. Met de aanstaande sluiting van De Beuk is dit onderwerp actueel. ,,De skoalgebouwen binne op termyn oan ferfanging ta”, schetst Sjors de Wolff, die als schooldirecteur namens het onderwijs in het masterplan-comité zit. De kinderopvang is op dit moment nog bij Maeykehiem, terwijl de buitenschoolse opvang in de Boskrânne zit. ,,De kâns is grut dat Skik dêr fuort wol. It idee is no om de twa besteande skoallen yn ien gebou te bringen. Rûnom it Integraal Kind Centrum ha we in ienrjochtingsdyk yn gedachten, mei instekhavens foar it bringen en heljen fan bern. It plan is om de Groenendalstrjitte troch te lûken. Foardiel is dat der sa ek in nije ûntsluting foar de Fûgeldobbe komt. Op dit stuit is der mar ien tagongsdyk en dat is út it eachpunt fan feiligens ûnwinselik.”

Door het vrijkomen van de grond van de sportvelden en de mogelijke sloop van de sporthal, gymzaal en de schoolgebouwen ontstaat er ruimte om woningen te realiseren. Voor het huidige A-veld wordt gedacht aan vrije kavels, terwijl op andere plekken levensloopbestendige woningen te realiseren. ,,Troch dit masterplan ha we besletten om efkes te wachtsjen mei it meitsjen fan plannen foar nije wenningen oan de Marsstrjitte”, vertelt directeur Jan Huisman van Wonen Zuidwest-Friesland. Vanuit de corporatie zat hij ook aan tafel voor de ontwikkeling van het masterplan. ,,As we sjogge nei wenningbou dan hat ynbreiding op dit stuit in foarkar. Sloop is gjin moatten, mar it soarget wol foar in stikje kwaliteitsûntwikkeling binnen in doarp. Persoanlik fyn ik dat it sterke oan dit stik. Der sit in yntegrale fyzje efter. It ien hâldt ferbân mei it oar.”

Zowel Plaatselijk Belang als de ondernemersvereniging zijn blij met de positieve reacties op het plan. Een volgende stap is een kostenraming van de verschillende ideeën. ,,Helberens sit ‘m yn de fasering fan de plannen. Sa sjogge we dat foar de fuotbalfjilden aksje binnen no en fiif jier winslik is, wylst moochlike wenningbou op de lokaasje fan de eardere skoallen pas oer tolve oant tweintich jier oan ‘e oarder komme. Dochs tinke we dat we mei dit masterplan in moaie rûte útstippelt ha op hokker wize we Sint Nyk yn miskien 2035 foar ús sjogge”, stipt Thea Postma aan. ,,Ferpleatsing fan de sportfjilden kin in probleem mei de skoallen oplosse en jout ek wer de kans om wat te dwaan mei problemen op it gebied fan ynfrastruktuer. It masterplan is dus gjin winskenlist, mar in realistyske tinkwize hoe we yn fases de kwaliteit fan Sint Nyk yn de takomst heech hâlde kinne.”

Hier vindt u het complete Masterplan

180713 Masterplan tekening1

180713 Masterplan tekening2

180713 Masterplan tekening3



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!