Menu

zoeken

180615 Joop de Hoop Oxalis DeppeiDONIAGA – Een ritje op de motor is de grote passie van Joop de Hoop en Greetje Boersma uit Doniaga. Vijf jaar geleden stonden zij aan de wieg van Oxalis Deppei 4 Kids (OD4K). Samen met andere bikers en trikers biedt de stichting hulp aan kinderen, die beschadigd zijn door ziekte, misbruik of mishandeling. ,,In glimpke fan in bern is ús ‘dank je wol’.”

Zijn favoriete motorbende. Zo typeerde de directeur van een kindertehuis, die door de stichting wordt omarmt, de ‘members’ van OD4K. Hulpverleners met ronkende motoren, die altijd bereikbaar zijn voor kinderen die hulp nodig hebben. De speciale hulplijn van de stichting is op ieder moment bereikbaar. ,,Jo kinne net tsjin in bern, dy’t bygelyks mishannele wurdt, sizze dat se mar efkes wachtsje moatte. Dêrom is der eins altiten wol ien fan ús op paad”, legt Joop de Hoop uit.

Samen met zijn vriendin Greetje Boersma maakt de klokkenmaker uit Doniaga de mooiste ritten op de trike. Een televisie-item over een Amerikaanse motorclub inspireerde hem. ,,Sy gongen als motorrijders tusken bern en mishandelaars stean. Dat woe ik ek, om yn gefal fan need foar sa’n bern paraat te stean.” Ook in Nederland zijn motorclubs die zich op die manier inzetten. De Hoop sloot zich aan, maar was diep teleurgesteld. ,,It wie foaral in soad stoerdoggery.”

Met vrienden, die ook een motor of een trike bezitten, heeft hij een eigen stichting voor het Noorden opgericht. ,,Earst om slim sike bern en gesinnen in ritsje te jaan. Dat fine se faaks geweldich”, legt Greetje Boersma uit. Al snel werd er ondersteuning gegeven. Niet alleen aan zieke kinderen en de gezinnen, maar ook bij situaties van misbruik of mishandeling. ,,Jo wolle in bern in feilige thússituaasje jaan”, haakt Joop de Hoop in, ,,We komme wol skrinende gefallen tsjin. En we steane ek wolris tusken dieder en in bern. Faak sjogge jo dat as immen sjocht dat we efter harren stean, angst fuort giet. Se steane net mear allinnich yn de striid.” Een voorbeeld is een gepest kind van een moeder, die zelf ook extreem gepest werd. ,,Troch har te helpjen en oan te bieden om in gesprek mei de skoalle te begjinnen, is se oer in drimpel fan aangst hinne stapt en hat se dat sels dien. No binne de swierrichheden oplost.”

180615 Joop de Hoop en Greetje Postma Oxalis DeppeiDe Hoop haalt ook een voorbeeld aan van een straat waar ouders al ruziënd over straat liepen en ook de kinderen in de vete werden meegesleurd. ,,Alle bern binne mei op de motor west foar in rit. Se boatsje mei elkoar en leare inoar kinnen. Nei ôfrin praten ek de âlders wer mei elkoar. No is de spanning hielendal fuort. Als stifting berikke jo dat, we litte wat moais efter”, vertelt Greetje Boersma.

Het geven van geloof, hoop, liefde en geluk staan in het werk van de stichting centraal. De vier woorden vormen het klavertje vier van ‘Oxalis Deppei’ dat sinds de Middeleeuwen geluksbrenger wordt beschouwd. Dat is volgens Joop de Hoop precies wat de elf vaste members, met daar omheen veel vrijwilligers, willen uitstralen. Er wordt daarbij niet aan justitie en politie voorbij gegaan. ,,Somtiden binne we earder te plak dan de plysje. Dan wurdt der wolris frjemd opsjoen. Der is ek in soad negativiteit oer motorklubs op it stuit. Fan geweld is by ús nea sprake. As jo dan útlizze hoe wy wurkje, dan is er faaks allinnich mar respekt.”

De stichting blijft contact met het kind en het gezin houden. Ook worden nog steeds ritjes voor zieke kinderen georganiseerd. Boersma: ,,Wy wolle net fanôf de sydline ta sjen of ús holle der by wei draaie. It giet ús der om dat we it leed fan bern fersachtsje. Somtiden kinne we net folle mear dwaan dan se in leuke dei te besoargjen. De bern efkes út de ellinde helje. As se dan mei in grijns fan ear oant ear fan ús ofskied nimme, dan is dat ûnbetelber.”

Stichting Oxalis Deppei 4 Kids is op zaterdag 7 juli weer vertegenwoordigd op de Jaarmarkt in Sint Nicolaasga om, gesterkt met motoren en trikes, tekst en uitleg te geven.

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!