Menu

180406 Nesko studentenorkest Sint Nyk variantSINT NICOLAASGA – Voor de tiende keer vindt de generale repetitie voor de landelijke concertreeks van het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) in de H. Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga plaats. Annemieke Bos uit Idskenhuizen is de drijvende kracht en ziet tot haar trots dat er altijd veel belangstelling is voor het optreden. Na het optreden op zondag 15 april zijn de muzikale studenten te bewonderen in grote schouwburgen, theaters en kerken in de grootste studentensteden van het land. ,,Maar Sint Nyk wordt altijd als iets bijzonders ervaren.”

Al twintig jaar komen studenten uit het hele land naar Idskenhuizen om samen muziek te maken. Het gaat om 40 tot 45 muzikanten, die een week bij elkaar komen. ,,Het is een heel gemêleerd gezelschap”, vertelt Annemieke Bos, ,,Van studenten psychologie tot bouwkunde. Jongelui tussen de 17 en 25 jaar die samen met een geweldige dirigent muziek van een hoog niveau maken. In de week voorafgaand aan het concert in de kerk in Sint Nyk overnachten ze in de zeilschool en repeteren ze in dorpshuis De Stjelp en zelfs in het plaatselijke café.”

Bos vond het zonde dat de generale repetitie van Nesko in het verleden eigenlijk in de anonimiteit plaatsvond. Als lid van de Soroptimistenclub Friesland Zuidwesthoek werd er een klein evenement aan het eind van de oefenweek van gemaakt. ,,Als club zochten wij sponsoren om de kosten te dekken. De soroptimisten zetten hun kennis en vaardigheden in om wereldwijd de posities van vrouwen en meisjes te verbeteren. De generale repetitie is een kans om er ook een goed doel aan te koppelen.”

De eerste jaren vonden de generale repetities van Nesko plaats in Sneek en Woudsend. Samen met Agnes Galama van De Koevoet ging Annemieke Bos op zoek naar een plek dichterbij de verblijfplek van studenten. ,,De kerk in Sint Nyk is ideaal. Ze kunnen daar lopend komen. Rikie Witteveen en pastoor Henk Nota regelen altijd van alles. Het enige wat wij voor hoeven te zorgen is een vrachtwagen voor de instrumenten.” Het Zalencentrum staat na het concert altijd open voor een kopje koffie. Andere sponsoren dekken de overige kosten. ,,Zo kunnen we de inkomsten, vaak toch zo’n drieduizend euro, volledig aan het goede doel schenken.”

Omdat de landelijke soroptimistenvereniging dit jaar honderd jaar bestaat en de afdeling Friesland Zuidwesthoek haar 25-jarig bestaan viert, is er gekozen voor ‘Free a girl’ van Arjan Erkel. De noodhulporganisatie zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders te veroordelen. Tijdens het concert wordt het studentenkorps altijd ondersteunt door een solist. Dit jaar gaat het om sopraan Jeannette van Schaik. Bovendien wordt er nieuw werk van een componist gespeeld, waardoor het publiek in Sint Nicolaasga verschillende primeurs krijgt voorgeschoteld. Mathilde Wantenaar heeft de opdrachtcompositie gemaakt, die door Nesko voor het eerst wordt uitgevoerd.

Annemieke Bos zorgt er tijdens het verblijf van Nesko in Idskenhuizen voor dat de studenten niets te kort komen. ,,Zij kunnen zich volledig focussen op het maken van muziek.” De befaamde dirigent Ivo Meinen, momenteel ‘Kapellmeister’ van het staatsopera van Jakaterinenburg, begeleidt de talentvolle muzikanten. Het concert in Sint Nicolaasga is op 15 april van 15.00 tot 17.00 uur te beluisteren in de RK Nicolaaskerk. Kaarten zijn tot een uur voor het optreden beschikbaar bij de ingang van de kerk. Verkoop vooraf is bij Van der Leest Textiel en Mode, bij Annemieke Bos via of via Nesko.nl.

(Archieffoto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!