Menu

zoeken

180406 Battle of the bands Cant EvenSINT NICOLAASGA – Drie jonge bands uit Sint Nicolaasga vertonen op zaterdag 21 april hun kunsten tijdens de Battle of the Bands in Het Zalencentrum. De vier vriendinnen van het poprockbandje Can’t Even maken voor de lol al twee-en-een-half jaar muziek samen, maar het begint steeds serieuzer te worden. ,,Yn ‘t begjin spylden we foaral topfjirtich-ferkes met hieltiten deselde fjouwer akkoarden. No meitsje we echt muzyk.”

Tien bands vullen de line-up van de Battle of the Bands. Een initiatief van centrum voor de kunsten It Toanhûs. Voor de derde keer worden talentvolle regionale bandjes, die normaal gesproken vooral in oefenruimtes met elkaar muziek maken, uitgenodigd om een groot podium te betreden. Voor de Sint Nykster bands Thundersample, Band of Battles en Can’t Even is 21 april een thuiswedstrijd. ,,Senuwen ha ik noch net, mar dy komme wol. Yn it públyk sitte aanst in soad bekinden. Dan wolsto it goed dwaan. As it ferkeard giet, dan sjocht eltsenien it fansels”, vertelt de zeventienjarige Sigrid Wijnja uit Sint Nicolaasga, die bij Can’t Even op de drums speelt.

De vier vriendinnen van het bandje komen iedere donderdag in de oefenruimtes van It Toanhûs in Joure met elkaar muziek maken. Vanuit een project van de muziekles op school is dat zo ontstaan. ,,We binne mei sân minsken begûn. De groepke waard wol hieltiten wat lytser. Der falt ris yn ôf omdat dy gjin tiid mear hat of gjin nocht”, vertelt bassist Nynke Stamm (17) uit Sint Nyk. Met de hulp van bandcoach Arjan Kiel van It Toanhûs wordt er serieus muziek gemaakt. Dat gaat steeds beter merkt de zeventienjarige Allita Bergsma op. Zij neemt de zang en de piano voor haar rekening. ,,Arjan harket it altiten mei skerpte oan. Boppedat tink ik dat it mei minder minsken ek better klinkt. Mear harmonieus, sis mar.”

180406 Battle of the bands Cant Even drumsGitarist Roelie Maat (16) uit Joure knikt. ,,Arjan sjocht ek dat wy foarút geane. We leare inoar ek hieltiten mear as muzikant kinnen. Wy doarden in optreden wol oan.” Dat ging niet meteen goed, maar de lovende reacties na het openluchtoptreden in de Midstraat gaf veel voldoening. ,,Muzyk meitsje op in podium is wol echt wat oars as yn in lytse romte”, lacht Nynke Stamm. Can’t Even brengt over het algemeen zo’n vier liedjes ten gehore. Nu het spelen steeds beter gaat, verandert ook de stijl. Van makkelijke top veertig-liedjes gaat het nu steeds meer de rock kant op. ,,It sit eins tusken rock en pop yn”, vertelt Allita Bergsma. Sigrid Wijnja haakt er op in. ,,Spylden we earst Love Yourself fan Justin Bieber, no hieltiten mear Seven Nations Army fan de White Stripes. En eins fine we dat ek moaier.”

De vier meiden genieten van het samenspelen en zijn ook zeer talentvol. ,,Muzyk meitsje is eins in útlaatklep. Ien kear yn ‘e wike ûntspanne”, zegt Roelie Maat ,,Foar my is it in soarte fan sport”, lacht Sigrid Wijnja. ,,Ik houw ek hiel hurd op dy drums.” Samen met Arjan Kiel wordt het geheel steeds strakker. De vriendinnen weten echter niet of hun bandje er volgend jaar nog is. Vanwege de studie vliegen ze uit. ,,Ha we dan noch wol tiid? It wurdt hieltiten drokker. Dat merke we no al, no Roelie foar har oplieding ferpleechkunde nei Emmeloard giet.”

Studie, vriendjes, bijbaantjes. Het is een gegeven waar bandcoach Arjan Kiel altijd tegenaan loopt. ,,Faaks hâlde de bandjes hjir op. Se geane nei Grins of Ljouwert en dan ferskowt it sosjale libben ek. Dat is somtiden wol hiel spitich. Nim dizze dames. Sy binne echt hiel goed en ha in soad potinsje. As neigiest dat twa nea earder muzykles hân ha.” Bassist Nynke Stamm en drummer Sigrid Wijnja hebben zich het muziek maken zelf eigen gemaakt. ,,Dat is ûntsettend knap. Ik stjoer wat en jou se akkoardenskema’s.” Arjan Kiel benadrukt het belang van muziek maken. ,,Neuroloog Erik Scherder hat oantoant dat muzyk posityf is foar de ûntwikkeling fan it brein fan bern. Se wurde kreatyver en it stimulearret de fine motoryk.”

180406 Battle of the bands posterDe Battle of the Bands is een mogelijkheid voor de jonge muzikanten om uit de oefenruimtes te kruipen en hun talent aan een groot publiek te laten zien. ,,Tsien bands spylje fjouwer nummers. It is altiten in geweldich spektakel”, vertelt Kiel. Voor de winnaar ligt er een optreden in het radioprogramma Noardewyn van Omrop Fryslân in het verschiet. De deelnemers krijgen bovendien de kans om deel te nemen aan de Never Ending Orchestra, dat als een springplank geldt voor muzikaal talent in Friesland. De leerlingen van het Bornego College in Joure ontvangen voor het bezoeken van de avond drie muzieklessen met een instrument en ze krijgen een optreden aangeboden.

Aanvang van de Battle of the Bands op zaterdag 21 april is 19.30 uur. Kaarten inclusief consumptie kosten in de voorverkoop zeven euro (vijf euro voor kinderen tot twaalf jaar). Die zijn verkrijgbaar bij de administratie van It Toanhûs (0513-417555), Het Zalencentrum en supermarkt Jumbo in Sint Nicolaasga. Entree aan de kassa is acht euro (zes euro voor kinderen tot twaalf jaar). Naast de optreden van de tien talentvolle bands is Bouba een special act.

(Foto's: De Zakenman)

Foto boven: (vlnr) Nynke Stamm, Sigrid Wijnja, Roelie Maat en Allita Bergsma



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!