Menu

180308 Watervillas Recreatiepark Idskenhuizen Jan BosIDSKENHUIZEN – De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van elf watervilla’s op Recreatiepark Idskenhuizen zijn begonnen. Het plan van Jan Bos ligt al een aantal jaren op de plank, maar nu is volgens hem de tijd rijp. ,,Er is behoefte aan luxe accommodaties op een uitzonderlijke plek zoals Idskenhuizen.”

De elf rietgekapte watervilla’s komen op de plek waar het campinggedeelte van het recreatiepark lag. De woningen zijn geschikt voor acht tot tien personen. Er wordt een doorbraak met de haven gerealiseerd zodat alle villa’s aan het water liggen. ,,De gasten kunnen straks met een sloepje onder een bruggetje door om bij hun verblijf te komen. Als ze een grotere boot hebben, dan kan die uiteraard gewoon in onze haven liggen”, vertelt Jan Bos terwijl hij trots de tekeningen openvouwt, ,,Dit kan hopelijk volgend jaar in de verhuur.”

Samen met zijn vrouw runt Bos het recreatiepark. De komst van nieuwe watervilla’s was al langer een wens van het echtpaar. ,,Tot vandaag is het een campinggedeelte, waar gasten hun caravan en tent kunt plaatsen. Het zijn grote plekken met alle voorzieningen, zoals elektra en televisie. Toch merken we dat de belangstelling terugloopt. Je moet tegenwoordig een duidelijke keuze maken. Of het wordt super-de-luxe, of juist heel basic. Dit ligt er precies tussen in.”

180308 Watervillas Recreatiepark Idskenhuizen Artist Impression

Op het park staan al sinds 1975 33 particuliere woningen, maar geen van de eigenaren verhuurt die. ,,Zelf hebben we een recreatieve woning naast de zeilschool. Die verhuurt gewoon goed”, weet Bos. Iets meer dan de helft van de nieuwe watervilla’s wordt verkocht. Er zijn al vier contracten getekend. ,,De rest betrekken we zelf, maar uiteindelijk zullen alle woningen recreatief worden verhuurd.”

De plannen voor de watervilla’s had Jan Bos al in 2012. Hij vroeg Bouwkundig Bureau Haverkamp uit Sint Nicolaasga om de ideeën tot een concreet plan uit te werken. De wijziging van het bestemmingsplan bij de gemeente verliep soepel. ,,Door de crisis bleek er niet genoeg animo voor de verkoop. De plannen gingen daardoor even in de kast.” De website bleef echter in de lucht. ,,Begin 2017 klopte ineens een aantal geïnteresseerden aan. Voor mij het teken om de plannen weer uit de kast te halen.”

De huurprijs is volgens Bos niet hoog voor de tweehonderd vierkante meter woonoppervlakte, aan water en met ruime kavels. ,,Idskenhuizen ligt bovendien op een speciale plek. Het is hier echt rustig. Dat komt omdat de toegang zowel over het water als de weg dood loopt. Je hebt weinig passanten en dat trekt. Op fietsafstand ligt bovendien een golfbaan. De combinatie varen en golfen vind je niet overal. Ook grenst zeil- en surfschool Neptunus, in de voormalige hervormde kerk, aan het park.”

180308 Watervillas Recreatiepark Idskenhuizen kapwerk

Bij de ingang aan het Mastersein wordt ook een nieuw achthoekig receptiegebouw gerealiseerd. ,,Eigenlijk een veel logischer plek dan op het midden van het terrein waar we nu zitten.” De woning en werkplaats blijven op de plek staan. ,,Wat we met het tussenstuk doen, waar nu de receptie en de restanten van de voormalige watersportwinkel zitten, weten we nog niet. Op de nieuwe plek hebben we meer overzicht. Er komt ook een slagboom. De benzine- en dieselpomp bij de haven blijven uiteraard op dezelfde plek, maar misschien komt er wel iets van een intercom, zodat we weten wanneer we op het fietsje naar de haven moeten om te assisteren.”

De toekomstplannen zijn bijzonder omdat het echtpaar Bos tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zit. ,,Maar ik ben ondernemer en zie een mooie kans liggen.” In 1992 kwamen Jan en Annemieke Bos vanuit Ermelo naar Friesland om, ondersteunt door vaste monteur Klaas Kooistra, de sprong in het diepe te maken. Van gymnastiekdocenten werden zij recreatie-ondernemers. ,,Begin jaren zeventig was ik een jaar of vijf instructeur bij zeilschool Neptunus. Zo had ik de contacten in Idskenhuizen. Inmiddels zitten we hier 25 jaar en kennen we ontzettend veel mensen. Idskenhuizen is altijd een warm bad geweest.”

180308 Watervillas Recreatiepark Idskenhuizen lucht impressie

De plannen voor de watervilla’s zijn door het dorp omarmt. Voor het uitzicht van een overbuur is één woning wat opgeschoven. Verder zijn er geen bezwaren. ,,Over het algemeen is de reactie, dat de mensen het fijn vinden, dat er wat gebeurt. Deze plannen gaan voor aanloop zorgen in het dorp en dat komt ook de plaatselijke kroeg en de horeca in de omgeving ten goede.”

Voor de werkzaamheden doet Recreatiepark Idskenhuizen een beroep op lokale bedrijven. Het grondwerk wordt uitgevoerd door Nagelhout Woudsend, Bouwbedrijf Cornel uit Joure realiseert de woningen. Jaring de Wolff uit Sint Nicolaasga verzorgt de inrichting en Kuipers uit Sint Nyk het installatiewerk.

(Foto's: De Zakenman / Afbeeldingen: Bouwkundig Bureau Haverkamp)

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!